Verden over pustet man lettet ut da Pfizer og BioNTech mandag i forrige uke sendte ut en pressemelding og meddelte at en vaksine var underveis og at den hadde en effektivitet på over 90 prosent. Også ekspertene har jublet over vaksinegjennombruddet, men de samme ekspertene advarer om at det er forskjell på kliniske tester og hvordan en vaksine vil fungere ute i den virkelige verden. En effektivitetsrate på 90 prosent kan synke på vei ut fra laboratoriene.

– I en klinisk prøve så velger du ut pasienter som du liker, og du følger dem opp veldig tett, sier analytiker Difei Yang i Mixuho Securities til nettstedet Marketwatch.

– I den virkelige verden er det alle mulige aldre, og alle har forskjellig underliggende helsetilstand, sier han.

Det kan også være at mennesker som stiller opp som forsøkskaniner i et forskningsprogram er flinkere til å bruke maske og til å utføre sosial distansering enn befolkningen generelt.

«Jeg kan ta av masken»

Det er også fortsatt spørsmål knyttet til hvor lenge man er immun mot korona-viruset etter å ha blitt vaksinert – og enkelte frykter at vaksine-nyhetene i seg selv kan føre til at folk blir mer uforsiktige.

– Når du sender vaksinen ut i den virkelige verden, vil folk oppføre seg forskjellig, sier Paul Offit, som er leder ved vaksine-utdannelsessenteret ved Barnehospitalet i Philadelphia.

– De tenker «Flott. Jeg er trygg. Vaksinen virker. Den er 90 prosent effektiv. Jeg kan ta av masken», sier Offit til Marketwatch.

Pfizer og BioNTech offentliggjorde sin vaksine-nyhet gjennom en pressemelding – ikke gjennom en fagfellevurdert artikkel i et medisinsk tidsskrift. Det betyr, skriver nyhetsbyrået Bloomberg, at det trengs mer forskning for å finne ut hvor godt denne faktisk virker blant eldre og i andre utsatte grupper i befolkningen.

Flere vaksinenyheter rundt hjørnet

Kappløpet mellom vaksineprodusentene det siste året savner sidestykke i historien. Blant produsentene som er ventet å komme med gode vaksine-nyheter om ikke altfor lang tid er Moderna Inc. Også AstraZeneca, i samarbeid med Oxford-universitetet, er ventet å offentliggjøre foreløpige data fra sine forsøk i løpet av de kommende ukene.

Selv om det kan være flere hindre frem til en vaksine er tilgjengelig - og selv om man fortsatt ikke vet hvor effektiv en vaksine til syvende og sist vil være - så ble analytiker Steve Seedhouse i Raymond James glad for vaksine-nyheten som ble sluppet forrige uke.

– Det var en lettelse å se den, skriver han i en epost til Marketwatch. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.