Legeforeningens visepresident Jon Helle opplyser at foreningen jevnlig har kontakt med sykehusansatte som sier de har fått smekk på fingrene etter å ha varslet om feilbehandling.

- Noen sykehusledere er opptatt av åpenhet. Men dessverre er det en del eksempler på det motsatte. Vi er jevnlig i kontakt med sykehusansatte som opplever represalier fra ledelsen når de varsler. Enkelte sykehusledere er mest opptatt av å skape glansbilder. Det vi trenger er en åpenhetskultur som starter øverst og som preger hele virksomheten. Noen ledere stopper bekymringsmeldinger tidlig og hindrer en åpenhetskultur, sier Helle til Aftenposten.

Han understreker at sykehusene trenger ledere som er interessert i at feil meldes, og som signaliserer det tydelig og gir varslerne klapp på skulderen.

- Mangel på åpenhet

Lege og generalsekretær i Norsk pasientforening, Guro Birkeland, synes det er fryktelig når pasienter dør uventet.

- Det er utilgivelig at vi ikke greier å komme til bunns i disse sakene, og slik kan lære av feil som er begått og få bedre pasientsikkerhet i fremtiden. Det er mangel på åpenhet rundt det som har skjedd. Det er alvorlig fordi de pårørende ikke får de svarene de trenger for å kunne komme videre. Like alvorlig er det at sykehusene ikke kan lære av feil som ikke er erkjent, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.