Innbyggerne i Oslo har siden november levd med de strengeste smitteverntiltakene i landet. Blant annet har det vært forbud mot flere enn to besøkende i private hjem, rødt nivå på skoler og i barnehager, skjenkeforbud, stengte kinoer og treningssentre.

De siste ukene har imidlertid smittetallet i Oslo gått noe ned, og kommunen varsler nå lettelser. De siste 12 dagene har det vært under 200 nye smittede daglig. I snitt er det 127 nye smittede personer hver dag de siste to ukene.

– I dag legger vi frem planen for gjenåpning av Oslo, sier Raymond Johansen under pressekonferansen.

Tirsdag innfører kommunen lettelser i de sosiale restriksjonene. Det er første trinn i gjenåpningen av hovedstaden. Videre vil kommunen fortløpende se på muligheten for å åpne butikker og treningssentre.

Kommunen vil fremover vurdere gjenåpning trinnvis med grunnlag i smittedata. Det vil si: desto færre smittede i Oslo, desto bedre ser det ut for den trinnvise gjenåpningen.

Nedenfor kan du lese hele gjenåpningsplanen for Oslo.

– Selv om vi i dag åpner for å ha noen flere gjester, ber jeg alle om å fortsatt være tilbakeholdne og forsiktige. Nasjonalt har regjeringen en anbefaling om maks fem besøkende. Den anbefalingen gjelder selvfølgelig også i Oslo. Så vil smittetall, antall innlagte og antall vaksinerte være avgjørende for hvor raskt vi kan gå videre i planen, sier Johansen.

– Skuffet

Butikkene får dermed ikke vite om de kan åpne til neste uke, før smittesituasjonen er avklart. Det faller ikke i god jord hos handelsstanden.

– Vi forventet at byrådet skulle starte gjenåpning i dag, men er dypt skuffet over at byrådet i Oslo fortsatt holder butikker og serveringssteder stengt. Handels- og serveringsnæringene i Oslo har vært i krise siden samfunnet ble stengt ned i mars i fjor, med påfølgende skjenkeforbud siden 10. november og stengte kjøpesentre og butikker siden januar, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening i en pressemelding.

Heller ikke Virke er fornøyd.

– Det er bra at Raymond Johansen signaliserer at gjenåpningen er nær forestående, men vi er skuffet og overrasket av at han skjærer alle bransjer over en kam, sier direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen.

Vil ikke spekulere

På samme pressekonferanse opplyste Johansen at han ikke ønsker å spekulere i bruk av såkalt vaksinesertifikat. Norske helsemyndigheter med å få på plass en sertifikatløsning for personer som har mottatt vaksinen mot koronaviruset. Den første versjonen av et slikt sertifikat er ventet 4. mai.

– Det blir feil å spekulere i hvordan dette skal brukes i Oslo før vi vet noe om hvordan dette skal fungere på nasjonalt nivå, sa Johansen under pressekonferansen.

Et sertifikat vil kunne vise om en person er fullvaksinert, eller har testet negativt for viruset.

Helsebyråd Robert Steen var tydelig på at flere Oslo-borgere må få vaksine.

– Jeg forventer at det ved utgangen av denne uken gjenstår å vaksinere rundt 100.000 Oslo-innbyggere over 45 år. Vi kunne dekket opp alle disse vaksinasjonene dersom man hadde satte opp én uke av vaksineleveransene til Norge til Oslo, sa Steen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.