Forventet levealder ved fødsel er gjennomsnittlig tid en innbygger kan forvente å leve, og denne øker med for eksempel medisinske og infrastrukturelle fremskritt og i fredstid. En ny studie viser ifølge CNN at den jevne fremgangen i USA, med en forventet levealder opp fra 69,9 år i 1959 nådde 78,9 år i 2016. Da hadde det flatet ut siden 2010.

Etter det har det gått motsatt vei enn i andre vestlige og rike land, og forventet levealder har gått ned til 78,6 i 2017. Narkotikaoverdoser, selvmord, alkoholrelaterte lidelser og ekstrem overvekt trekkes frem som hovedårsaker.

Bygget seg opp

Problemene har bygget seg opp siden 1980-tallet. Mens andre land USA liker å sammenligne seg med ble gradvis mer helsebevisst og fortsatte jevn økning av forventet levealder, bremset utviklingen i USA.

Dette til tross for at USA, ifølge studien, bruker mer penger på helse per innbygger enn noe annet land i verden.

Det er aldersgruppen voksne mellom 25 og 64 år som har hatt den største økningen i dødsrate, og derfor trekker ned forventet levealder mest, ifølge studien som ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA tirsdag.

I 2016 var forventet levealder 84,2 år for kvinner og 80,6 år for menn i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.