Det er ifølge Stavanger Aftenblad først og fremst legemidler som brukes av store pasientgrupper det er mangel på, for eksempel blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner og medisiner mot lavt stoffskifte. Hundretusener av nordmenn er avhengige av disse.
– For pasienten fører det til usikkerhet. I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.
Mange årsaker
Han mener mangelen har mange årsaker, men at en av de viktigste er at de store legemiddelfirmaene selger produksjonsrettighetene til de legemidlene de ikke lenger er interessert i til mindre firmaer med større leveringsusikkerhet. Manglene rammer i stor grad eldre og veletablerte medisiner og kopimedisiner.
– Jeg er veldig bekymret og skuffet over legemiddelindustrien, som ikke har bedre kontroll over produksjonen av legemidler. Å lage legemidler innebærer forpliktelser overfor pasientene, sier Madsen.
I 2016 ble det meldt om 191 tilfeller av legemiddelmangel i Norge, i 2017 358 tilfeller og i 2018 hele 684 tilfeller. Madsen frykter at 2019 kan bli enda verre.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.