Tuberkulose er en av verdens farligste infeksjonssykdommer. Rundt 1,6 millioner mennesker døde av sykdommen i 2017. Det tilsvarer like mange døde som om ti fulle jumbojet skulle ha styrtet hver dag.

Nå viser en ny metastudie at en fjerdedel av jordens befolkning er smittet med tuberkulose-bakterien, ifølge Danmarks Radio. Tallene bekrefter tidligere antagelser. Studien som er utført av danske og svenske forskere er publisert i European Respiratory journal.

Sykdommen smitter ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) via bakterien Mycobacterium tuberculosis som spres gjennom ørsmå spyttdråper i luften.

Personer som er smittet uten å være syke har ifølge Folkehelseinstituttet det som kalles latent tuberkulose. Disse kan i utgangspunktet ikke smitte andre, men mellom fem og ti prosent av alle smittede utvikler tuberkulose i løpet av livet. De fleste i løpet av de første to årene etter smitte.

- Vaksinen mot tuberkulose har vært tilgjengelig i Norge siden 1920-tallet og brukes over det meste av verden. Tidligere studier har ikke klart å skille fullstendig mellom de som er vaksinert mot tuberkulose og de som er smittet av tuberkulosebakterien. Vår studie er den første som klarer å skille presist mellom disse to grupper, sier studiens førsteforfatter lege Adam Cohen til DN. Cohen er dansk men har jobbet ved St. Olavs hospital i Trondheim i to år.

– Lar seg rett og slett ikke gjøre

Verdens helseorganisasjon har satt som mål at tuberkulose skal være utryddet om 16 år. Det vil imidlertid ikke skje, ifølge en av forskerne bak studien, Christian Wejse, som er infeksjonslege ved Universitetssykehuset i Aarhus og lektor i global helse ved Universitetet i Aarhus.

– Man har satt målet til 2035 vel vitende om at det nok ikke er sannsynlig. Når en fjerdedel av verdens befolkning går rundt med bakterien i kroppen så sier det deg selv at det rett og slett ikke lar seg gjøre. Særlig ikke hvis vi ikke gjøre mer med forekomsten av latent tuberkulose, sier Wejse til DR.

Christian Wejse mener det viktig å screene flere for tuberkulose.

– Det er unødvendige dødsfall. Det er jo en sykdom som kan behandles, sier han til DR.

Mellom 300 og 400 rammes av tuberkulose i Danmark hvert år, hvorav åtte til ti prosent dør, ifølge DR. I Norge økte antall tilfeller av tuberkulose fra 1996, men toppet ifølge Folkehelseinstituttet ut i 2013 med 401 tilfeller. I 2018 ble totalt 209 pasienter med tuberkulose meldt til Folkehelseinstituttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.