Personer som drikker mye melk risikerer for tidlig død, viser en ny svensk studie. Selv om man i tillegg spiser mye frukt og grønt så oppveier ikke det den økte risikoen for tidlig død ved høyt melkeinntak, skriver Uppsala Nya Tidning.

Den nye studien fra Universitetet i Uppsala og Karolinska institutet i Stockholm er en oppfølging av en tidligere studie fra 2014 som fikk stor oppmerksomhet verden over. Den forrige studien, som omfatter nesten 106.000 middelaldrende menn og kvinner i Sverige, viste at de som drakk mye melk ikke hadde noen bedre beskyttelse mot brudd, men at de derimot hadde større risiko for tidlig død sammenlignet med personer som ikke drakk melk eller drakk veldig lite.

Det som forårsaker for tidlig død er en for kroppen skadelig kronisk mild infeksjon, særlig hos kvinner, forklarer professor Karl Michaëlsson ved Uppsala kliniske forskningssentrum overfor avisen.

Ifølge forskerne er en mulig forklaring at melk inneholder mye laktose som brytes ned til galaktose i kroppen. Dyreforsøk har koblet galaktose til så kalt oksidativt stress, infeksjon, tidlig aldring og død.

- Unik i verden

I den nye studien har forskerne forsøkt å teste denne hypotesen gjennom å ta med opplysninger i sin risikoanalyse om både deltagernes melkeinntak og hvor mye frukt og grønt de spiser, da frukt og grønnsaker inneholder mye antioksidanter som burde motvirke at galaktose fremkaller oksidativt stress og infeksjon.

Det viste seg også å være tilfelle, særlig for kvinner, sier professor Michaëlsson. Men de negative effektene av høyt melkeinntak ble ikke oppveid selv for dem som spiste mye frukt og grønt.

Lavest risiko for tidlig død hadde kvinner som ikke drakk melk eller drakk maksimalt ett glass per dag, og samtidig spiste frukt og grønnsaker minst fem ganger per dag. Kvinner som drakk minst tre glass melk per dag og spiste frukt og grønnsaker maksimalt en gang per dag hadde til sammenligning hele tre ganger høyere risiko for tidlig død.

Professor Karl Michaëlsson sier til Uppsala Nya Tidning at det ikke er hans oppgave som en enkelt forsker å komme med kostholdsråd, men at de nå har en studie som er unik i verden og som peker i samme retning som tidligere studier; høyt melkekonsum fører på sikt til dårligere helse, mens høyt inntak av frukt og grønnsaker fører til et lengre liv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kompromissløs hurtigmat
Noen ganger må det gå fort. Denne vegetarmiddagen ofrer ikke smaken på tempoets alter.
00:42
Publisert: