Den amerikanske vaksineutvikleren har hatt litt av en reise på børsen i år.

Før børsåpning tirsdag hadde aksjen gått rundt 1800 prosent etter å ha steget fra 4 dollar ved nyttår og stengt på 79 dollar i går.

Tirsdag kom nyheten om at Novavax får 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 15 milliarder kroner, i statlig støtte for å dekke testing og produksjon av en potensiell vaksine mot korona.

Nyheten har gitt aksjen et kjempehopp og den er i skrivende stund opp 31 prosent opp for dagen til en kurs i området 104 dollar. Totalt har aksjen steget smått utrolige 2500 prosent siden nyttår.

Målt i norske kroner har kursen økt fra 38 kroner til om lag 980 kroner.

Startet testing i mai

Toppsjefen i Novavax, Stanley Erck, mener selskapets potensielle vaksine er med å styrke utsiktene for fremtidige inntekter.

– Koronaviruset gjør at vi beveger oss nærmere en dato der vi har inntekter, og ganske mye faktisk, uttalte Erck i et intervju med tv-kanalen CNBC.

Selskapet begynte med såkalt tidlig stadium testing av vaksinekandidaten i slutten av mai, skriver CNBC.

I mai varslet vaksinekoalisjonen CEPI, som ble startet blant annet på initiativ fra Norge, at de vil investere opp til 388 millioner dollar, eller 3,7 milliarder kroner, i Novavax sitt vaksineprosjekt, ifølge en pressemelding fra selskapet. Investeringen var på det tidspunktet den største CEPI hadde gjort i et enkeltprosjekt.

Samtidig som at Novavax har skutt i været på børsen, viste tall fra første kvartal at selskapet hadde et samlet netto tap på 25,9 millioner dollar, tilsvarende 245 millioner kroner – en forbedring på 40 prosent fra samme tid i fjor.

Tidligere har det vært knyttet store forventninger til vaksiner Novavax har utviklet. I september 2016 falt aksjen 84 prosent på børsen etter at en vaksine mot luftveisproblemer feilet i en avsluttende studie, skrev CNBC.

Mål om 100 millioner doser

Novavax arbeider også med å utvikle en influensavaksine.

– Jeg ønsker å minne alle om at vi nettopp hadde en stor fase tre test innen influensa, og jeg tror at alle vet at det finnes et etablert marked for influensavaksiner. Men influensavaksinene fungerer ikke så godt som vi skulle ønske, sa Erck til CNBC og la til:

– Vårt mål er å ha en differensiert og bedre influensavaksine.

Novavax-sjefen mener svarene fra de foreløpige testene også lover bra for utviklingen av en koronavaksine.

– Jeg mener at dette er en indikasjon på at vi ikke bare potensielt kan få en veldig suksessfull influensavaksine, men at den samme plattformen kan brukes for en vaksine mot koronavirus. Det er mange grunner til å være optimistisk i synet på at vår vaksineplattform vil fungere.

Støtten på 1,6 milliarder dollar fra den amerikanske staten vil gjøre det mulig for Novavax å gjennomføre ytterligere tester på mennesker og produsere opp store kvantum. Målet er å ha 100 millioner doser av vaksinen klare ved slutten av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.