– Dette har jeg ståltro på. Hvis vi lykkes, vil det føre til at myndighetene i hele verden endelig vil forstå den reelle betydningen av utdannelse for helsesituasjonen i sitt land, sier NTNU-professor og sosiolog Terje Andreas Eikemo til Adresseavisen.

Forskningssenteret Chain i Trondheim har fått til sammen 75 millioner kroner fra Forskningsrådet, NTNU, Verdens helseorganisasjon, UNICEF og Folkehelseinstituttet.

Forskerne skal jobbe med datamateriale fra det Bill Gates-finansierte globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease (GBD).

Ingen tidligere studier

Det studien mangler er informasjon om betydningen av sosiale faktorer som utdanning og inntekt, noe Eikemo og de andre forskerne skal finne ut av.

Dataene skal gi kunnskap om forholdet mellom foreldrenes utdannelse og barnedødelighet, samt forholdet mellom egen utdannelse og egen helse. Om dette lykkes, vil andre faktorer som inntekt, stå for tur, skriver Adressa.

Ifølge Eikemo er det ingen tidligere studier som har dokumentert hvordan helse og utdanning henger sammen globalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: