Mange ser frem til den dagen de etter et langt arbeidsliv kan gå av med velfortjent pensjon og nyte roligere dager.

Men før du setter deg tilbake i godstolen bør du vite konklusjonen i en ny studie publisert i European Journal of Epidemiology som har fulgt 3.400 nåværende pensjonister gjennom 30 år.

En av konklusjonene i studien er at forsøkspersonenes evne til å huske falt 40 prosent raskere da de gikk av med pensjon enn da de var i jobb, skriver The Telegraph.

I de 30 årene studien har vart er blant annet deltagernes evne til å huske bestemte ord blitt testet.

– Snakker ikke om å løse sudoku

Å pensjonere seg ser dermed ut til å skade korttidshukommelsen og senere før til sykdommer som Alzheimers, konkluderer forskerne fra University College London og Kings College London som står bak studien.

En av forfatterne bak studien, professor i organisasjonspsykologi Cary Cooper, sier studien bekrefter tidligere studier. Han sier et ofte mer stillesittende og inaktivt liv som pensjonist har store konsekvenser for våre kognitive funksjoner.

– Det øker risikoen for at demens vil starte tidligere. Vi vet at jo mer kognitiv aktiv du er, jo mindre er risikoen for demens. Jeg snakker ikke om å løse sudoku, men om å gjøre noe helt annet enn det du jobbet med – så hvis du har jobbet på kontor for det offentlige hele livet, hvorfor ikke prøve å være frivillig på et sykehus eller undervise? Det aller viktigste er å omgås og kommunisere med andre mennesker, sier Cooper til The Telegraph.(Vilkår)

Gerd (93): -Bedre å være kunstner enn pensjonist
Jeg vil ikke bo på eldresenter. Der er det bare gamle mennesker, sier kunstneren Gerd Arnesen (93). Etter at ektemannen gikk bort for snart 30 år siden, har hun levd for kunsten.
02:46
Publisert: