Når du går til butikken på hjørnet for å kjøpe melk visste du kanskje ikke at du samtidig forsvarer landets ære på lathetsindeksen til amerikanske forskere. Men nettopp det kan godt være tilfelle. 

Forskere ved Stanford-universitetet i California har analysert data fra skrittelleren på folks smarttelefoner for å finne ut i hvilke land folk er mest aktive og hvor på kloden verdens mest inaktive befinner seg. Det melder den britiske nyhetskanalen BBC

Kåringen er basert på anonyme data fra over 700.000 mennesker over hele verden som har brukt aktivitets-appen Argus, som blant annet teller antall skritt brukeren går per dag. 

Latest i Indonesia

Ifølge kåringen er det innbyggerne i Hong Kong som er mest aktive på kloden. Her går folk i gjennomsnitt 6.880 skritt hver dag, godt over det globale gjennomsnittet på litt under 5.000 skritt. De minst aktive personene finner man ifølge undersøkelsen i Indonesia der folk i snitt kun går 3.513 skritt per dag. 

- Denne studien er tusen ganger større enn noen andre tidligere studier av menneskelig bevegelse, sier Scott Delp til BBC 

Delp er professor i bioingeniørfag  ved Stanford-universitetet og er en av forskerne bak studien som har blitt publisert i tidsskriftet Nature

Svensker blant de mest aktive

I kåringen er Norge blant landene der folk er mest aktive, men vi må se oss slått av både svensker og russere. 

Forskerne slår fast at det er en sammenheng mellom aktivitetsnivået i det enkelte land og hvor utbredt fedme er i det aktuelle landet. Men gjennomsnittlig antall skritt per dag er ikke det viktigste. Isteden peker forskerne på noe de kaller aktivitetsulikhet som den avgjørende faktoren. Jo høyere aktivitetsulikhet mellom de mest aktive og de lateste, jo større problemer med fedme. 

- For eksempel Sverige har en av de minste gapene mellom de aktivitetsrike og de aktivitetsfattige. Landet hadde også en av de laveste fedme-ratene, sier Tim Althoff, en av forskerne bak studien. 

 (Vilkår)

Sauseskolen: Vaniljesaus
Hjemmelaget vaniljesaus.
01:19 Min
Publisert: