Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, har de to siste årene berømmet norske myndigheter for deres håndtering av pandemien. Han mener det har vært helt riktig å stenge ned i møte med høyt smittetrykk og nye varianter – også da omikronvarianten kom til Norge i november. En overbelastning har hele veien vært en reell frykt, mener han.

– Det var åpenbart riktig. Vi visste ikke hvordan omikronvarianten ville slå ut. Frem til nå har det i realiteten vært irrelevant med en vurdering av de økonomiske konsekvensene, for med et farlig virus ville de kommet samme hva myndighetene hadde gjort. Det viktige var å begrense helsekostnadene, sier han.

Nå mener han det kan stilles «alvorlige spørsmål» ved hvorfor regjeringen ennå ikke har lempet på samtlige tiltak.

– Basert på det vi nå ser fra omikron fra Danmark og særlig Storbritannia, viser det en voldsom smittespredning som varer noen få uker, men at belastningen på helsevesenet ikke øker nevneverdig. I begge land har antall pasienter på intensivavdelingene falt, og mange av de som fortsatt ligger der er «overliggere» fra delta-bølgen, ikke nye omikron-pasienter, sier han.

– Ingen grunn til å vente

Storbritannia valgte onsdag å lempe på de fleste koronatiltakene. Det innebærer at folk ikke lenger må bruke munnbind, jobbe hjemmefra eller ha vaksinebevis for å komme inn på offentlige steder, som for eksempel nattklubber. Smitten er kraftig fallende i landet.

– Selv om det er noen områder der antall tilfeller fortsatt kommer til å stige, inkludert i småskolen, tror våre vitenskapsfolk at omikron-bølgen mest sannsynlig har passert toppen, sa statsminister Boris Johnson.

Ifølge FHIs prognoser går det mot en smittetopp i Norge i månedsskiftet januar/februar. Det skal gjøres en ny vurdering av koronatiltak i starten av februar. Regjeringen har besluttet å avvikle kompensasjonsordningen til næringslivet den 28. februar. Andreassen mener begge deler kan gjøres mye før.

– Det er ingen grunn til å vente i flere uker med å lempe på alle tiltak, det kan gjøres nå umiddelbart. I dag har vi all grunn til å tro at omikron er håndterbart og ikke skaper krise i helsevesenet, og da er det ikke grunn til å skape problemer i økonomien. Konsekvensene av omikron er nå ganske sikkert bagatellmessige sammenlignet med de samfunnsøkonomiske konsekvensene av tiltakene, sier Andreassen.

Fauci: – For tidlig å anta at omikron varsler slutten på pandemien
Anthony Fauci, Bidens viktigste medisinske rådgiver, sier det er for tidlig si noe om at omikronvarianten betyr en endring i covid-19-pandemien som gjør den til en endemi. «Det er et åpent spørsmål om omikron blir 'den levende virus-vaksinasjonen' alle håper på», fortalte Fauci Bloombergs Francine Lacqua Monday under World Economic Forums nettkonferanse Davos Agenda.
02:47
Publisert:

Andreassen får delvis støtte fra Katrine Løken, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Vi lærer litt mer hver dag, og basert på det vi ser, gir det veldig mening å lette mye mer. Jeg tror at vi i Norge trenger litt tid for å være helt sikre før vi gjennomfører et fullt frislipp, men vi burde absolutt lette opp, sier Løken.

– Langt unna krise

Begrunnelsen for tiltak har lenge vært å hindre at det skal bli så mange alvorlige syke at helsevesenet ikke kan håndtere det. Andreassen har vært helt enig i tilnærmingen, men mener det nå er helt usannsynlig at omikron skal forårsake en slik situasjon.

– I dag er belastningen som følge av omikron neglisjerbar. Vi har 40 innlagte per million, de verst belastede landene har hatt 500–600. Vi er langt unna en virkelige krise i helsevesenet, og enda viktigere – i dag er det ikke noe som taler for at det blir det heller, sier Andreassen.

– Man kan gjerne fortsette å bruke munnbind, for det har null kostnad, men andre tiltak fremstår som helt unødvendige. De står ikke stil med kostnadene, sier Andreassen.

Løken ved NHH mener foreløpig data tyder på at omikron ikke vil skape en uhåndterbar situasjon ved sykehusene.

– Om noe, så faller sykehustallene. Selv om de skulle øke litt, er vi langt unna kapasitetsgrensen. Samtidig er det fortsatt mange koronatiltak som er strenge og har negative konsekvenser for barn og unge, samt arbeidsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.