I forbindelse med lanseringen av EATs nye tiltak for folkehelse, Eat Move Sleep, hos BAMA forrige uke, var lege og somnolog Harald Hrubos-Strøm tilstede for å fortelle om sammenhengen mellom søvn og prestasjon, og hva som gjør at noen får forstyrret døgnrytme. Det er viden kjent at nok søvn er viktig for restitusjonen og prestasjonen hos idrettsutøvere, men nå tyder ny forskning på at det er nødvendig for å forebygge blant annet alzheimers.

Søvn er hjernevask

Petter Northug er en av idrettsutøverne som er kjent for å sove mye, og prestasjonene hans taler ikke mot den prioriteringen. Men søvn påvirker også andre faktorer hos aktive mennesker.

– Spesielt når vi er fysisk aktive hoper det seg opp med avfallsstoffer i kroppen, og helt ny forskning viser at avfallsstoffene i hjernen skilles ut i veldig liten grad når vi er våkne. Det er stort sett bare når vi sover at det skjer en hjernevaskprosess, sier Hrubos-Strøm som viser til studier som ved hjelp av bildediagnostikk har vist at blodgjennomstrømningen øker når vi sover. Konsekvensene av at avfallsstoffene ikke blir vasket ut av hjernen baseres foreløpig på hypoteser, men en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience viser at de kan relateres til utviklingen av Alzheimers sykdom.

– Studien viser at proteinene som gir Alzheimer øker i mye større grad når man har lite dyp søvn. Man skal likevel være forsiktig med å trekke konklusjoner før andre forskningsmiljøer gjentar disse funnene sier Hrubos-Strøm.

Rydder opp i motorikken

Det er store forskjeller i hvor mye søvn hver enkelt behøver, mens ungdommen trenger mellom ni og ti timer, behøver voksne mellom seks og ni timer søvn. Hrubos-Strøm mener man kan vurdere om man får nok søvn ut ifra ett enkelt tegn.

– Hvis man føler seg uthvilt på dagtid uten bruk av stimulerende midler som koffein, har man fått nok søvn.

– Hva skjer i kroppen når vi sover?

– I tillegg til hjernevask, rydder søvnen opp i hukommelsen. Vi lagrer de viktige tingene fra korttidshukommelsen og så slettes alt det andre, forteller Hrubos-Strøm og forteller om studier gjort på søvnens betydning for utvikling av motoriske ferdigheter.

Fysisk aktivitet fører til opphopning av avfallstoffer, ifølge lege Harald Hrubos-Strøm. Foto:
Fysisk aktivitet fører til opphopning av avfallstoffer, ifølge lege Harald Hrubos-Strøm. Foto: (Foto: Javad Parsa)
– Hvis du øver nitid på et pianostykke og oppnår et maksimumsresultat på kvelden, så øker du prestasjonsnivået over natten, sier Hrubos-Strøm og forklarer.

– Fordi du rydder bort de innlærte systemene som du ikke trenger.

– Så søvn er fortsatt undervurdert?

– Ja, så absolutt sier Hrubos-Strøm. Leger og forskere har de siste 10–20 årene begynt å innse hvordan søvn påvirker sykdom. Når det kommer til søvnens betydning for prestasjon derimot, er mye ugjort, sier Hrubos-Strøm og viser til forskning på effekter av økt søvnmengde for idrettspresentasjoner.

Prioritert på fotballandslaget

– I små ukontrollerte studier finner man effekter på opp mot ti prosent formbedring av tid på 100-meter sier han.

Landslagslege for A-landslaget i fotball Jorid Degerstrøm forteller at søvn er høyt prioritert som en del av restitusjonen blant spillerne både med tanke på prestasjon og sykdoms/skadeforebygging.

– Ved for lite søvn blir man mindre konsentrert og immunforsvaret går ned.

– Hvilke tiltak råder dere til om spillerne sliter med søvnen?

– Det er ikke uvanlig at utøvere i perioder sliter med søvnen, da anbefaler vi blant annet avspenningsøvelser og oppfordrer til å unngå mobil-, data- og tv-bruk 30 minutter før leggetid, for å unngå for mye stimuli.

– Blir søvn mer prioritert nå enn før?

– Nei, søvn har alltid blitt prioritert i prestasjonsidretter, men det er blitt enda mer fokus på det nå som sosiale medier og økt mobilbruk er med og forstyrrer søvnen.

– Så spillerne har mobilforbud på rommet?

– Haha, det har de ikke, men for dem som sliter med å få sove anbefaler vi slike tiltak, sier Degerstrøm.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.