Omikronvarianten kommer til å smitte omtrent alle innen et halvt år, og før nye vaksiner kommer, mener spesialist i infeksjonssykdommer, Leong Hoe Nam.

– Oppriktig talt kommer omikron til å dominere og overvelde hele verden innen tre til seks måneder, sier den Singapore-baserte legen til CNBC.

Han har liten tiltro til omikron-vaksiner som legemiddelselskaper har varslet. Spesialisten viser til at vaksiner riktig nok kan utvikles raskt, men de må testes over en periode på tre-seks måneder før man kan bevise at de gir immunitet mot varianten.

– God idé, men det er ærlig talt ikke praktisk. Vi kommer ikke til å være i stand til å sende ut vaksinene tidsnok, og når de først er på plass, vil omtrent alle ha blitt smittet med omikron, gitt variantens høye smittsomhet og overførbarhet, sier Leong.

«Truer hele verden»

Han mener at den nåværende strategien med tre vaksinedoser sannsynligvis vil beskytte mot alvorlig sykdom, men viser til at mange land fortsatt har lav vaksinasjonsrate.

Leong sier også at omikron «truer hele verden» med en plutselig smitteøkning, noe som kan føre til overbelastning på helsevesen, selv når kun 1–2 prosent av de smittede havner på sykehus.

19 tilfeller i Norge

Smittetall for Norge viser at det er registrert 2964 koronasmittede personer det siste døgnet. Det er 1073 flere enn samme dag i forrige uke, og det høyeste antallet nye smittede registrert på en lørdag siden pandemien startet.

De siste dagene har flere kommuner meldt om at de mistenker at omikron-varianten av koronaviruset har rammet kommunen.

Så langt har FHI bekreftet 19 tilfeller av varianten i Norge, men det reelle tallet kan være langt høyere. I Oslo er mer enn 90 personer smittet med covid-19 etter et julebord på Aker Brygge, og minst 13 av disse har nå fått bekreftet omikron.

– Det kommer mange meldinger om mistenkte tilfeller som håndteres av kommunene i samarbeid med utbruddsgruppen ved FHI, og det er mange mikrobiologiske laboratorier rundt om i landet som gjør screening og også sekvensering for å bekrefte eller avkrefte omikron. Det kan derfor komme meldinger fra enkeltkommuner utenom våre samlede oversikter på nasjonalt nivå, sier avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.