DN skrev lørdag hvordan skreddersydd trening er blitt høystatus blant ressurssterke nordmenn, og de sender barn helt ned i seksårsalderen til personlig trener.

Mens flere personlige trenere forsvarer bruken av pt for barn, hagler kritikken på Dagens Næringslivs Facebook-side: «Galskap», «trist utvikling», «noen har helt klart for mye penger» er blant kommentarene. «Ta med barna med ut på tur, brenn bål, stek pinnebrød» er en annen.

Forsvarer pt for barn

Personlig trener Janne Eikeland er blant dem som har hatt kunder ned i niårsalderen, og har tatt til motmæle på Facebook.

«Det er så mange dumme og lite gjennomtenkte kommentarer her at det er til å bli matt av!!!» svarer hun de kritiske innleggene på Facebook. Hun legger til at kritikerne heller bør være «glad på disse barnas vegne», og fastholder at foreldrene til disse barna er «fornuftige og oppegående mennesker». «Dette er ikke trist!!!», skriver hun videre.

Til DN understreker hun at når barn får personlig trener, handler det ofte om at de har spesielle behov som motorikk, knær eller rygg og mer alvorlige utfordringer.

– Da kan en personlig trener være det beste valget, og ofte også gjøre det lettere for dem å mestre idretten. For barn som driver med prestasjonsidrett, som ofte innebærer mye belastning, kan pt være et godt supplement, sier hun og viser til at en pt kan jobbe med skadeforebygging.

– Barn har ikke pt for å få sixpack, legger hun til.

Ikke rustet

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen uttalte i DN lørdag at det har «tatt helt av» og advarte mot økningen av familier med en «syk treningskultur». Hun er enig i at barn med spesielle behov kan få tilrettelagt trening ved hjelp fra en personlig trener som har kompetanse.

– Når det gjelder bruk av pt som tillegg til eller forberedelse til deltagelse i idrett eller videreutvikling av unge utøvere så kan det være et smart valg for noen, sier Sundgot-Borgen.

– Den forsterkende effekten flere senterkulturer har på utseendefokus er dokumentert. Barn i vekst og utvikling er ikke rustet for å håndtere dette konstruktivt, sier Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen.
– Den forsterkende effekten flere senterkulturer har på utseendefokus er dokumentert. Barn i vekst og utvikling er ikke rustet for å håndtere dette konstruktivt, sier Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun understreker at det forutsetter at den personlige treneren har kompetanse til å veilede og legge til rette for den ønskede målsetning.

– Og dersom det er barnet selv som ønsker dette, sier Sundgot-Borgen.

Hun gjentar at trening for barn generelt på treningssenter ikke er noe hun vil anbefale blant annet på grunn av «den kulturen og fokuset de med stor sannsynlighet vil eksponeres for».

– Den forsterkende effekten flere senterkulturer har på utseendefokus er dokumentert. Barn i vekst og utvikling er ikke rustet for å håndtere dette konstruktivt, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.