Du har garantert de kjemiske stoffene både hjemme og i kroppen.

Mennesker i hele Europa utsettes for omfattende forurensning med giftige perfluorerte stoffer (PFAS).

Ifølge en ny undersøkelse som er utarbeidet for Nordisk Ministerråd er synderegisteret til pfas-stoffene lang. Først og fremst ved at disse stoffene tar livet av mellom 750 og 1250 mennesker i Norden hvert år, skriver danske Ingeniøren. PFAS i kroppen gir også høyere blodtrykk, øker faren for nyrekreft i tillegg til at høye nivåer av PFAS øker faren for brystkreft hos kvinner.

Perfluoralkylstoffer (PFAS) er samlebetegnelsen på en gruppe kjemiske forbindelser som inneholder perfluoralkyl-grupper.

Den nye undersøkelsen viser også at de nordiske landene bruker mellom 21 og 35 milliarder danske kroner i året på løpende og løse de helsemessige problemene som disse stoffene skaper. Rapporten som er lagt frem tar kun for seg Europa, med særlig vekt på Norden.

I tillegg pekes det på en rekke mindre konsekvenser, som for eksempel at PFAS-stoffer i kroppene våre resulterer i rundt 44.000 ekstra sykedager i Norden hvert år.

Flere tusen stoffer

Ifølge Miløstatus finnes det over 3000 forskjellige PFAS-stoffer. Stoffene har en rekke etterspurte og gunstige egenskaper og brukes blant annet ved impregnering av vanntett yttertøy, i matemballasje, kosmetikk, rengjøringsprodukter, maling, i slipp-belegg i stekepanner og kokekar og i skismøring. Blant annet er Gore-Tex basert på PFAS, ifølge Ingeniøren. Avisen skriver at med mindre man er ekstremt oppmerksom så har man pfas i hjemmet.

Folkehelseinstituttet skriver at det finnes rundt 4500 PFAS-stoffer, og at mange befolkningsstudier har funnet sammenheng mellom eksponering for PFOS og PFOA og risikofaktorer for sykdom.

Problemet er at PFAS-stoffenes store motstandsdyktighet gjør at de brytes ned svært langsomt når de havner i naturen, vannet, maten vår eller kroppene våre. Derfor hoper de seg også opp over tid.

Debatten om PFAS-stoffene har pågått i mange år, men selv om ett etter ett av stoffene er blitt forbudt, er fortsatt så mange av dem tillatt at eksponeringen for stoffene fortsetter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.