Toppsjef Ugur Sahin i tyske Biontech, som har utviklet sin koronavaksine i samarbeid med Pfizer, vet ennå ikke hvordan vaksinen vil virke på den nye mutasjonen.

Ifølge Marketwatch sier at han at det vil ta to uker å fullføre det nødvendige laboratoriearbeidet. Først da vil man ha et klart svar.

I en rekke land frykter man nå at den nye mutasjonsvarianten av koronaviruset, som i løpet av helgen ble oppdaget i Storbritannia, kan spre seg videre. Allerede nå er den oppdaget i flere andre land, som Danmark, Nederland og Italia. Den kan også ha kommet til Norge.

Det muterte viruset skaper reisestorm i Europa: – Vet at det jeg gjør er uansvarlig
Utlendinger bosatt i Storbritannia fremskynder hjemreisen til jul etter at flere europeiske land forbød innreise fra helgen.
02:02
Publisert:

Den muterte virusvarianten er anslått å være 70 prosent mer smittsom enn det opprinnelige viruset.

Over 40 land, blant dem Norge, har nå stanset flyvninger til og fra Storbritannia midlertidig for å holde den muterte virusvarianten unna.

Justeringer kan bli aktuelt

– For øyeblikket vet vi ikke om vaksinen vår også er i stand til å gi beskyttelse mot den nye varianten. Men vitenskapelig er det høyst sannsynlig at denne vaksinen også kan håndtere nye virusvarianter, sa Ugur Sahin på en pressekonferanse tirsdag.

Justeringer kan bli gjort med vaksinen innen seks uker, selv om dette kan kreve en regulatorisk godkjennelse, påpekte han.

Samtidig satte Storbritannia ny smitterekord med 36.800 koronatilfeller det siste døgnet.

Til sammenligning ble det registrert drøyt 33.360 nye smittetilfeller mandag og rundt 35.900 søndag, som var forrige rekord, skriver Sky News.

Tirsdag ble det også rapportert om 691 nye koronarelaterte dødsfall. Antall koronarelaterte dødsfall har dermed passert 68.307.

Det samlede dødstallet fra koronapandemien er 79.349 når man regner inn alle dødsfall der covid er nevnt i dødsattesten.

Over 2,1 millioner har fått påvist korona i Storbritannia, som nå er mer eller mindre stengt ned for julen.

Har «vitenskapelig tillit» til at vaksinen er effektiv

Ugur Sahin merker seg at den nye varianten har hele ni mutasjoner i stedet for én, noe som er mer normalt. Men han legger til at Biontech har «vitenskapelig tillit» til at vaksinen vil være effektiv, fordi proteinene til den nye britiske varianten er 99 prosent identiske som i det opprinnelige viruset.

Kommentarene hans kom dagen etter at European Medicines Agency (EMA) og Europakommisjonen har godkjent Biontech-Pfizer-vaksinen i EU, og også i Norge. Vaksineringen starter allerede i romjulen. EU har bestilt 200 millioner doser av denne vaksinen, med en opsjon på å kjøpe ytterligere 100 millioner.

Også Moderna tester

CNBC skriver at Moderna også er i gang med å teste sin vaksine for å se hvilken effekt den har på den muterte virusvarianten.

USA har allerede tatt i bruk denne vaksinen, men den muterte varianten har ennå ikke dukket opp der. Likevel vil Moderna være på den sikre siden. USA er blant de landene som ikke har lagt ned midlertidig reiseforbud fra Storbritannia.

– Vi forventer at vår vaksine vil beskytte også mot de variantene som nylig er beskrevet i Storbritannia, og vi vil foreta ytterligere tester i de kommende ukene, opplyser Moderna til CNBC.

Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci sier at det muterte viruset allerede kan være i USA, men han peker på at mutasjoner er vanlige, og at ingenting tyder på at denne nye varianten er mer dødelig enn den opprinnelige.

Siden USA startet vaksineringen har over 600.000 amerikanere fått sin første dose og over 6,4 millioner doser er levert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.