I sykehustalen for to år sa helseminister Bent Høie at halvparten av landets sykehus var for små for å tilfredsstille krav til full kirurgisk akuttberedskap. Nå fortsetter 50 av 51 sykehus med kirurgisk akuttberedskap, og helseminister Bent Høie sier avgjørelsen er endelig. 

 I foretaksmøte mandag ettermiddag gjorde helseminister Bent Høie det klart bare Odda helt og fullt mister kirurgisk akuttberedskap – i tråd med råd fra det regionale foretaket.  

Helseministeren sier at han nå fjerner «nedlegging-spøkelset» som har ridd mange lokalsykehus i over 20 år.

Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe sier hun er «helt sjokkert». 

– En mer råtten prosess skal man lete lenge etter, sier hun, og fnyser av at det er Høie som nå vil avlive spøkelser. 

– Han har frekkhetens nådegave. Jeg kommer ikke på noen annen helseminister som har gått aktivt ut og skapt så mye uro. Det er bra han landet på kulen. 

– Hvorfor i alle dager har han påført norske sykehus denne prosessen. Han har skapt usikkerhet i halve sykehus Norge i fire år. Det er uhørt. Hva var agendaen? spør Toppe. 

– Det er tydelig at Kjersti Toppe sykehushukommelse er svært kort. Hun vet at usikkerheten var stor da Sp selv satt i regjering, og det må være smertelig for Toppe å erfare at det er denne regjering som skaper forutsigbarhet for de mindre sykehusene i distriktene, svarer helseminister Bent Høie.

Helseministeren legger til at hans uttalelser i sykehus-talen for to år siden ikke handlet om en ønsket virkning, men om vurderinger av hva som skulle til for full kirurgisk akuttberedskap. 

Størst spenning var knyttet til sykehusene i Narvik, Odda og Flekkefjord. Odda videreføres som akuttsykehus med indremedisin. Det beholder planlagt kirurgi, men mister akuttkirurgien. 

Narvik videreføres som akuttsykehus med kirurgisk vurderings- og stabiliserings-kompetanse, traume-mottak og fødeavdeling. Men også her skjer noen begrensninger, i tråd med det regionale foretakets råd. Flekkefjord beholder den akuttkirurgiske beredskapen de har i dag. Her hadde Helse-Sør-Øst ikke gitt noe råd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Underverden»
Rasende hevner. Said (Dar Salim) begir seg fra toppleiligheten på Islands brygge i København til mer loslitte kvartaler i Albertslund for å hevne drapet på broren.
01:54
Publisert: