– Dette er en av innlandets mest spennende og utfordrende jobber, sier den tidligere Ap-statsråden Sylvia Brustad.

Det er tidligere Sp-leder Anne Enger (før: Enger Lahnstein) som er styreleder og har hånd om ansettelsesprosessen ved Sykehuset Innlandet.

Tøff mot direktørene

Brustad har hatt fire statsrådsposter i Thorbjørn Jaglands og Jens Stoltenbergs regjeringer. Hun var helseminister fra 2005 til 2008. Hun var en knallhard helseminister overfor sykehusdirektørene. Politiske prioriteringer skulle respekteres, og budsjetter måtte dermed holdes. Brustad satte en stopper for at sykehusdirektørene fikk dekket opp sine underskudd.

– Det er riktig, det. Orden i økonomien er viktig, sier Brustad.

Den som blir direktør ved Sykehuset Innlandet, skal turnere et budsjett på ni milliarder kroner. Sykehuset Innlandet har hatt tradisjon for å gå med overskudd, men ifjor ble det et underskudd på 20 millioner kroner. I første halvår ligger man ikke godt an til et planlagt overskudd på 50 millioner kroner.

– Sykehuset er i en krevende posisjon med mange behandlingssteder, sier Brustad.

Sammen med forretningsmannen Arthur Buchardt og Aker-direktøren Øystein Eriksen i Radiumhospitalets venner har Brustad jobbet for å få til et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet raskere enn ledelsen ved Oslo universitetssykehus la opp til. Det lykkes nå.

Undervurdert erfaring

Brustad traff Eriksen i Aker, da hun jobbet for Kjell Inge Røkke. Som næringsminister røk hun opp i en veritabel offentlig krangel med en rasende Kjell Inge Røkke. Men kruttrøyken la seg, og Røkke tok Brustad inn i Aker i 2013, der hun ledet Aker Kverner Holding.

Hun var full av lovord om Røkke da hun sluttet ifjor sommer for å bli reiselivsdirektør for Hamar-regionen, men den jobben sa hun opp på nyåret i år. Årsak: Utgiftene var større enn inntektene, og jobben var ikke den hun forventet.

Undervurdert erfaring.

Anne Enger sier styret i Sykehuset Innlandet benytter rekrutteringsbyrået Delfi Consulting og at det fortsatt pågår en åpen rekrutteringsprosess.

– Det ble klargjort fra begynnelsen at man vil fortsette med søk også etter søknadsfristen. Vi må sikre oss de beste kandidatene på søkerliste, sier Enger.

– Er tidligere politikere godt egnet til ledelsen i sykehus?

– Generelt mener jeg politisk erfaring er undervurdert i en del sammenhenger.

Enger vil dog ikke kommentere Brustads søknad.

– Det blir jo helt feil av meg å kommentere noen av kandidatene som har søkt.

Nåværende administrerende direktør Morten Lang-Ree har ledet sykehuset i åtte år, og sitter som leder frem til årsskiftet, da den nye direktøren skal tiltre.

Åtte personer hadde i følge Dagens Medisin søkt ved søknadsfristens utløp i juni, - de syv andre menn: Thorbjørn Johan Gaarder, chief credit officer, Oslo, chief credit officer, Glenn A Hole, adm dir, Drammen, Said Ahmed Hussein, IKt-avdelingen Rådhuset, Gjøvik, Lars Erik Larsen, managing director, Oslo, Lars-Inge Lilja, lærer i matematikk og teknikk, Sverige, Ivar Edmund Vatten, Halsanaustan, samt en mann som har krevd navnet unntatt offentlighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Går fra Røkke til reiseliv dn+ (DN+) (2015)

Brustads rollebytte  (2013)