Høyre/Frp-regjeringen vraker dermed det viktigste virkemiddelet i den rødgrønne regjeringens to år gamle helsereform i revidert nasjonalbudsjett, melder TV 2.

- Vi gjør det vi lovte å gjøre før valget, nemlig at kommunene ikke lenger skal betale når de skrøpelige eldre kommer på sykehus, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Formålet med såkalt medfinansiering i samhandlingsreformen var at det skulle lønne seg for kommunene at befolkningen holdt seg frisk. Derfor har kommunene måttet betale 20 prosent av innbyggernes sykehusregning.

- For tidlig å avlyse

- Dette er for tidlig å avlyse, for tidlig å si om har fungert eller ikke. Helseministeren må forklare hvordan man ellers vil få til økt samhandling, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

I samhandlingsreformen har kommunene kunnet velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen. Høie mener kommunene har tapt stort på dette.

- Vi var imot det fordi vi var redd for at kommunene holdt tilbake pasienter og ikke ville sende dem på sykehus, sier Høie.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.