– Jeg liker å informere korrekt, så jeg ble lei meg av det som sto i VG-saken. Vi har skuffet mange som har tiltro til oss, både internt i organisasjonen og eksterne samarbeidspartnere. Nå må vi gjenopprette den tilliten, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Under overskriften «Skrytelisten» skrev VG mandag om Norges Røde Kors' arbeid på Haiti etter jordskjelvet i 2010, om innsamlede penger som skal ha blitt brukt til å bygge blant annet blodbanker, midlertidige boliger og helsesentre. Senere kom det for en dag at flere av bygningene sto der fra før, eller ble bygget av Røde Kors-delegasjoner fra andre land.

– Vi er som en stor familie, og gleder oss alltid over arbeid som Røde Kors fra andre nasjoner har gjort. Det er derimot noe annet å ta æren for det. Slikt liker jeg dårlig. Likevel ønsker jeg ikke å jakte syndebukker, sier Apeland.

– Hva har opptatt deg mest sist uke?

– Det er mange ting. Mandag besøkte jeg feltsykehuset vårt i grenseområdet mellom Bangladesh og Myanmar. Det var mange sterke inntrykk, og det er forferdelig å se en menneskemasse på størrelse med Oslos befolkning som er blitt fratatt alt de eier. Så har selvfølgelig VG-saken tatt mye av oppmerksomheten, der vi må gå igjennom hvordan vi kan forbedre oss.

Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Nei, jeg har en enkel filosofi om at jeg både på jobb og som privatperson griper tak i de utfordringene som kommer. Det føler jeg har vært tilfellet også denne uken.

Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Jeg vil gjerne sende en hilsen til alle de som har jobbet med Røde Kors-prosjektene på Haiti, og som kanskje føler arbeidet deres ikke er blitt tilstrekkelig satt pris på. De har all grunn til å være stolte av innsatsen.

Hva gjør du i helgen?

– Lørdag har jeg noen venner på lunsj, og vi skal gå tur på Malmøya der jeg bor. I tillegg skal jeg spise lutefisk hos min mor.

Favorittmåltidet du ville servere gode venner en lørdagskveld?

– Det er vanskelig å bestemme seg, men det må være noe som tar lang tid å lage. Forrige besøk serverte vi en oksehale-ravioli, som vi begynte å trekke to dager i forveien. Det ble svært vellykket.

Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Da er jeg i Tyrkia under den internasjonale generalforsamlingen til Røde Kors og Røde Halvmåne. Første post er valg av ny president, der Sven Mollekleiv stiller som kandidat. Det er et kandidatur jeg har jobbet mye med å fremme. (Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: