Ifølge juryens enstemmige kjennelse var Roundup «en betydelig faktor» da 70 år gamle Edwin Hardeman fikk Non-Hodgkins lymfom, en kreftform som kjennetegnes av ukontrollert vekst i lymfevev.

Hardeman sprayet eiendommen sin med Roundup i 25 år og gikk etter at han fikk påvist kreft til sak mot landbruksgiganten Monsanto, som i fjor ble oppkjøpt av den tyske legemiddelgiganten Bayer i fjor for 63 milliarder dollar (538 milliarder kroner).

Ifølge juryen i California hersker det ingen rimelig tvil om at glyfosat, den aktive substansen i ugressmiddelet Roundup, var en medvirkende årsak til kreften.

Flere tusen saker

I august i fjor ble en annen amerikaner, den 46 år gamle gartneren DeWayne «Lee» Johnson, tilkjent 2,4 milliarder kroner i erstatning av samme grunn fra Monsanto. Erstatningen ble senere redusert til 655 millioner kroner.

Juryen i San Francisco slo i sin kjennelse fast at Monsantos opptreden var «ondskapsfull», og at selskapets ugressmidler Roundup og RangerPro sterkt hadde bidratt til at Johnson fikk kreft.

Den siste saken i California er ifølge Reuters bare den andre av rundt 11.200 søksmål om erstatning etter bruk av Roundup som er på vei til retten i USA. Roundup er verdens mest solgte ugressmiddel og som også selges i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

29 år med Ruzicka: – Våre veier skilles ikke
Dette ser Stein Erik Hagen etter i ny Orkla-sjef.
01:29
Publisert: