Mange er redd for bakterier, men faktum er at bakterier utgjør opptil tre prosent av kroppsveksten til et friskt menneske. Forskere antar at vi har tusen ulike typer bakterier på og i kroppen, med en samlet vekt på rundt en kilo eller mer.

Problemet er de bakteriene som vi ikke skal ha, eller når bakteriene oppfører seg slik vi ikke ønsker. Et eksempel er gule stafylokokker som de fleste kan ha på huden eller i nesen. Vanligvis merker vi ikke at vi har den, men noen ganger kan den forårsake overfladiske infeksjoner i hud og sår. Som regel ordner immunforsvaret vårt opp med problemet, men ikke alltid.

Da har menneskene i mange årtier tydd til antibiotika som en mirakelmedisin. Det kan det snart bli slutt på.

Stadig flere stafylokokker blir nemlig immune mot antibiotika. Da kalles bakterien MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus).

Skulle gjort noe i 20 år

Og nå har MRSA spredd seg mellom alle kontinentene og de fleste land i verden.

Nå advarer ifølge en artikkel i Nature ledende forskere om at den post-antibiotiske tid allerede er her, skriver ing.dk. Stadig flere former for antibiotika som tidligere reddet liv er nå verdiløse. Og listen over resistente bakterier blir lengre og lengre hele tiden.

- Vi har vært nødt til å gjøre noe med utviklingen av bakteriell resistens i mer enn 20 år. Til tross for flere advarsler har den internasjonale responsen vært svak, sier professor og medforfatter til artikkelen i Nature, Jeremy Farrar, til Reuters.

Han mener vi trenger et uavhengig organ på linje med FNs klimapanel som overvåker utbredelsen av resistente bakterier.

- På mange måter er den antibakterielle resistensen veldig lik klimaendringene. Begge er prosesser som opererer på global skala og der menneskeheten har en stor del av skylden, skriver Jeremy Farrer og hans kolleger i Nature.com.

Les også: - Vi er på vei mot stupet i rakettfart

 

  - Smitter nå også fra menneske til menneske

– Vi står overfor en svært alvorlig situasjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.