Spanske forskere som i lengre tid har studert villsvin har funnet ut at grått hår - eller et gråsprengt utseende - faktisk kan være et tegn på at du har et langt og godt liv foran deg, skrev avisen Daily Mail nylig.

Les også:Stig Werner har fått fisk i nesten 600 vann i Oslomarka

Studien er publisert i juli/august-utgaven av tidsskriftet Journal of Physiological and Biochemical Zoology.

Akkurat som med menneskehår gråner også villsvinpelsen. Forskerne fant ut at dette er et resultat av fravær av melanin - som er et godt tegn på god helse hos villsvin.

I topp stand
- Villsvin med grått hår var i topp stand, og hadde de laveste nivåene av oksidativ skade, sier forsker Ismael Galván ved Museo Nacional de Ciencias Naturales, i en pressemelding

Les også:Oljeekspert spår oljeboom etter 2020

- Gitt at alle høyere virveldyr, inkludert mennesker, deler de samme typer melanins i hud, hår og fjærdrakt, så øker disse resultatene kunnskapen vår om de fysiologiske konsekvensene av pigmentering, sier han.

Fargepigmenter
Galvan og hans kolleger testet villsvin fra sørvestlige Spania for oksidativt stress, en måling av frie radikaler. Melanin er svarte, røde og brune fargepigmenter som finnes hos planter og dyr. Det er blant annet melanin som farger huden brun, og mengden av stoffet øker ved solbrenthet. Det finnes flere ulike typer av melanin med ulike egenskaper. Forskerne tok for seg to typer - eumelanins (er brun eller svart) og pheomelanins som produserer røde eller rike kastanjefargetoner.

Les også:Arrangerer egen sommerleir for begavede barn

Kort fortalt antyder forskerne at jo mer fargepigmenter (pheomelanins) du har, jo mindre motstandsdyktig er kroppen din.

Hindrer antioksidanter
I motsetning til eumelanin, krever pheomelanin et kjemikalie som kalles glutation, eller GSH, for å produsere fargen. GSH er antioksidant som kan stoppe den kjemiske reaksjoner som forårsake frie radikaler, som igjen kan føre til cellulær skade. Forskerne ville vite om produksjon av rødt hår «spiser opp» GSH og gjør kroppens celler mer utsatt for frie radikaler.

De fant at jo mer pheomelanin et villsvin hadde i pelsen sin, jo mer sannsynlig var det å ha mindre GSH i muskelcellene og mer oksidativt stress.

Les også:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.