DN informerer: Videoen som opprinnelig lå i toppen av denne saken handler om bekkenbunnstrening og ikke om styrketrening for magen, slik det kunne oppfattes. DN beklager misforståelsene dette har medført. Videoen om bekkebunnstrening finner du i bunnen av saken.

Under graviditet opplever mer enn 30 prosent av kvinnene at det oppstår et mellomrom i magsmusklene når magen begynner å vokse.

Dette kalles diastase, og kan også ramme mennesker som går mye opp i vekt.

- Magemusklene består av rette, ytre skrå, indre skrå og muskler som går på tvers. Mellom disse er det et bindevev som kalles «den hvite linje». Når magemusklene strekkes under graviditet, sklir disse til side, forklarer forsker og rektor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole (NIH).

For noen fører dette mellomrommet til at det oppstår en utposning i magen. Da må du være forsiktig med å gjøre styrkeøvelser for magemusklene, forklarer Bø.

- Det blir som en slags brokkport, hvor det som er på innsiden kan tyte ut på innsiden av huden, sier hun.

NIH-forskeren opplevde selv å få en lett diastase da hun var gravid.

- Jeg kjørte sit-ups og så at det beveget seg utover mellom magemusklene da jeg gjorde øvelsen. Da droppet jeg dette og gikk over til enklere øvelser, forteller Bø.

Fenomenet rammer ikke bare gravide kvinner, selv om det er det vanligste.

- Tilstanden kan også ses hos overvektige menn med typisk kulemage, sier hun.

Overrasket forskerne

Lenge trodde man at diastasen ville trekke seg sammen ved enkelte øvelser.

Bø og forskningsgruppen hennes i Lisboa ble svært overrasket da de oppdaget at selv det å ligge på ryggen og trekke navlen inn førte til at diastasen økte, fremfor å lukke seg.

- Vi har nå tre studier som viser det samme. Dette var motsatt av det vi har anbefalt til nå og gjør at vi må tenke nytt, sier NIH-forskeren.

Hun har dermed ingen forskningsbasert grunnlag for å anbefale mageøvelser til gravide, men mener likevel noen øvelser kan være mer skånsomme enn andre - også om du har en lett form for diastase.

Se video av superøvelsen alle gravide bør gjøre øverst i saken

Da Bøs magemuskler skled til side under graviditet, gjorde hun bekkentilt.

- Dette gikk fint, forsikrer hun.

- I en bekkentilt er det sjelden at noe tyter ut. Stå med lett bøy i knærne og trekk bekkenet innunder deg. Hold 6-8 sekunder og før bekkenet tilbake til midtstilling. En annen skånsom øvelse er å stå på alle fire med en hånd under magen, løft magen opp fra hånden. Dette er også en skånsom øvelse, sier Bø.

Hun understreker at du kun skal gjøre øvelsen dersom det kjennes ok.

- Sjekk magen nøye og se hva som skjer når du gjør mageøvelser. Jeg tenker også at det å jobbe med skrå magemuskler via rotasjoner av overkroppen kan være bra. Men det er bare mine tanker, jeg har ikke noe forskningsbasert som viser at dette er tilfellet, sier Bø.

Ukjent effekt

Er du derimot gravid uten at magemusklene har endret seg, er det ikke skadelig å trene dem, forsikrer rektoren.

Men vil det egentlig ha noen effekt - eller kan du spare deg for planken og sit-ups mens magen vokser?

- Vi vet dessverre ikke nok om dette. Når det gjelder magen og det å komme tilbake i form, foreligger det veldig lite forskning. Ingen gode studier viser hvilke typer øvelser gravide bør gjøre og hvilke som er de mest effektive. Dette er et kjempeinteressant forskningsfelt for oss på NIH, sier Bø.

 

Les også: Gravide som trener føder senere

- Kutt de hardeste øktene  

Langrenn topp trening for gravide  

 

Se DNtv:

Superøvelse for gravide: Treningen som styrker bekkenbunnen

Superøvelsen alle gravide bør gjøre
NIH-rektor Kari Bø viser tre ulike varianter som bidrar til en sterkere bekkenbunn.
01:52
Publisert:
 

Winning Food: Mat for aktive gravide:

Winning Food: Mat for aktive gravide
Mellomdistanseløper Ingvild Måkestad Bovim og håndballspiller Linn Kristin Riegelhuth Koren lager grov og sunn pai.
04:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.