Tirsdag melder Unicare, et av Norges største private helseforetak, at det selger alle sine fem sykehjem i Oslo til Diakonissehuset Lovisenberg.

– Dette er enkelt og greit en politisk fremprovosert beslutning, sier konsernsjef Christoffer Sundby i Unicare.

Vil ikke selge ett og ett

«I det siste har den politiske ledelsen i Oslo signalisert ønske om at alle Oslos sykehjem burde drives kommunalt eller av stiftelser. Høstens valg i Oslo styrket denne politiske agendaen og basert på dette har Unicare nå besluttet å trekke seg som leverandør», skriver selskapet i en melding.

Konsernsjef Christoffer Sundby utdyper:

– Vi har fem flotte sykehjem med gode systemer og kompetanse. I et scenario der vi måtte gi fra oss ett og ett sykehjem hadde det blitt vanskelig å beholde kompetansen og systemverdien vi har i dag. Denne løsningen, der vi selger alle sykehjemmene til en aktør som er mer politisk akseptert, er bedre for ansatte, pasienter, pårørende og Oslo kommune, sier han.

Raymond Johansen: – Eldreomsorg er et offentlig ansvar

Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap), sier han tar til etterretning at Unicare selger sykehjemmene til Lovisenberg.

– Lovisenberg har lange tradisjoner i Oslo og vi har allerede et godt samarbeid med dem, og jeg er glad for at de nå styrker sin posisjon. Byrådet ønsker en best mulig, ikke en billigst mulig eldreomsorg, og har siden vi overtok makten i Oslo i 2015 prioritert at eldreomsorgen skal drives av ideelle aktører og kommunen selv, sier Johansen.

– Jeg mener privat kapital bør brukes til å skape flere arbeidsplasser gjennom investere i næringslivet fremover å overta offentlige oppgaver. Eldreomsorg er et offentlig ansvar, og ikke noe man skal kunne berike seg på, sier han.

De siste fem årene har Unicare Omsorg tjent 74 millioner kroner før skatt av en omsetning på 2,1 milliarder kroner. Unicare Omsorg er selskapet som eier de fem sykehjemmene.

– Vi synes det er leit

– Vi synes det er leit. Vi er stolte av det vi har bygget opp, og fått fantastiske tilbakemeldinger. Det vi har gjort og det vi gjør funker veldig bra. Det er trist at vi ikke får lov til å prege eldreomsorgen i Oslo. Vi har mye å tilføre på valgfrihet og innovasjon, sier Sundby i Unicare.

Selskapets fem sykehjem ligger på Fagerborg, Hovseter, Manglerud, Smestad og St. Hanshaugen og selges ved at selskapet Unicare Omsorg as selges til Diakonissehuset Lovisenberg. Selskapet selges til verdien av egenkapitalen ved utgangen av 2019 som blir avklart når balansen ved årsskiftet er klar.

– Er dere fornøyd med prisen?

– Prisen har vært underordnet for oss. Det viktigste har vært å finne en løsning som sikrer en helhetlig videreføring av det vi har bygget opp som sikrer de ansatte, pasienter, pårørende og Oslo kommune, sier Sundby.

– Dere er en privat aktør med eiere som selvsagt er interessert i å tjene penger. Man er vel litt opptatt av pris?

– Vi er fornøyd med totaliteten i transaksjonen, sier Sundby.

Ved utgangen av 2018 var egenkapitalen pluss gjeld i Unicare Omsorg 120 millioner kroner.

Transaksjonene ventes gjennomført 3. januar 2020 avhengig av godkjennelse fra myndighetene.

– Politikk

– Vi er kjempefornøyd og gleder oss til å overta eierskapet i Unicare Omsorg As. Vi ser at de er veldrevne, har høy beboertilfredshet og et godt fagmiljø, sier administrerende direktør Vidar Haukeland i Diakonissehuset Lovisenberg.

Han forteller at de kommer til å beholde dagens ledelse i selskapet, og at alle ansatte beholder stillingen.

– Hva synes du om at Unicare ikke får drive i Oslo lengre?

– Jeg tenker at det er politikk.

– Politikk som du liker eller ikke liker?

– Politikk er å fremforhandle løsninger. Ting kommer til å endre seg fremover i denne sektoren. Det gjelder å stå på uavhengig av eierskapet, og levere gode tjenester til brukeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.