Det amerikanske helse- og sosialdepartementet har gitt klarsignal til verdens første digitale medisin, skriver Financial Times.
Det er snakk om en pille som kan spores inne i magen, og som sender data om når eller om pasienter har tatt medisinen sin. I første omgang skal teknologien brukes i antipsykotisk medisin for å hjelpe både legen og pasientene med behandling.
Dårlig oppfølging og høyere utgifter
Dårlig oppfølging av pasienter med kroniske sykdommer er et gjennomtrengende problem for farmasiselskaper og helseapparatet i USA, skriver avisen. Det fører til høyere utgifter for helseforetakene som må behandle pasienter som glemmer eller unngår medisin mer enn nødvendig. I tillegg taper farmasiselskapene penger.
Digitale piller kan være en løsning, tror det Silicon Valley-baserte selskapet Proteus Digital Health, som står bak pilleteknologien.
Teknologien skal implementeres i den antipsykotiske medisinen Abilify, laget av japanske Otsuka Pharmaceutical.
Slik fungerer det
Når pasienten svelger en pille som inneholder sensoren, vil et signal bli sent til en liten lapp som er klistret til kroppen, som igjen sender informasjon til en applikasjon på mobilen som viser at man har tatt dosen sin.
Legen som har skrevet ut medisinen vil automatisk motta de samme dataene som pasienter får opp på mobilen, og pasienten kan også velge ut familiemedlemmer eller annet helsepersonell som kan motta informasjonen.
Lappen man har på seg kan også registrere hvor mye man beveger seg, og lar en rapportere hvordan humøret er og hvordan man har sovet.
Frykt for helsehacking
Den nye pillen vil til å starte med ha en begrenset produksjon for å kartlegge etterspørselen fra pasienter kroniske lidelser som schizofreni.
Medisinen blir noe av det første farmasibransjen har å by på innen «tingenes internett», et begrep som brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer. Som med så mange andre sporbare ting har man også uttrykt bekymring for at privat informasjon om helse kan bli hacket eller på andre måter komme på avveie.
Sjefen for selskapet som står bak teknologien, Andrew Thompson, sier til Financial Times at informasjonen er kryptert før den blir sendt til pasienters mobil og at teknologien er laget på en måte at den er helt sikker.
– Informasjonen blir i kroppen din. Den går aldri ut av kroppen, bare til lappen, sier han. (Vilkår)