Profilerte investorer som Jan Haudemann-Andersen, Runar Vatne, Tore Aksel Voldberg og Ole Martin Halvorsen nyter torsdag godt av børsplanene til kreftvaksineselskapet Vaccibody. Aksjen, som er notert på gråmarkedslisten NOTC, er i skrivende stund opp 54 prosent, noe som gir Haudemann-Andersen en papirgevinst på 700 millioner kroner. Oppgangen skjer imidlertid gjennom handler på relativt lav omsetning.

Selskapet varslet torsdag morgen en gigantavtale verdt totalt 6,7 milliarder kroner med Genentech, som inngår i legemiddelgiganten Roche. Vaccibody skal også noteres på Merkur Market, på eller rundt 7. oktober.

Det var Agnete Fredriksen som grunnla selskapet for 13 år siden, sammen med sin veileder Bjarne Bogen og hans professorkollega Inger Sandlie. Hun fungerer i dag som vitenskapelig direktør i selskapet.

Vaccibody er de siste ukene blitt handlet til en verdi på 37 kroner aksjen i gråmarkedet, ifølge NOTC-listen. I gråmarkedet hadde selskapet en verdsettelse på 10,5 milliarder kroner før handlene i dag.

Flere profilerte aksjonærer

Selskapet har lenge vært en yndling for flere av Norges mest profilerte investorer. Før dagens oppgang hadde de følgende investorene store verdier i selskapet:

  • Største eier er Jan Haudemann-Andersen, som eier aksjer for om lag 1,4 milliarder kroner gjennom diverse Datum-selskaper.
  • Investor Runar Vatne eier 7,8 millioner aksjer i selskapet gjennom Vatne Equity, tilsvarende 2,75 prosent av aksjene i selskapet. Disse er verdsatt til om lag 290 millioner kroner. I tillegg eier han 1,5 mill. aksjer gjennom Lioness as, to millioner aksjer gjennom Leonessa as og 2,5 millioner aksjer gjennom Marmori as. Til sammen eier altså Vatne om lag 13,8 millioner aksjer i Vaccibody.
  • Øyelegen Ole Martin Halvorsen eier drøye åtte millioner aksjer gjennom sitt OM Holding. Det tilsvarer 2,87 prosent av aksjene i selskapet, og har en verdi på om lag 300 millioner kroner.
  • Investor Tore Aksel Voldberg eier på sin side drøyt ti millioner aksjer i Vaccibody gjennom sitt investeringsselskap Skøien as. Hans beholdning har en verdi på rundt 370 millioner kroner.

Da DN sist omtalte selskapet i mai hadde markedsverdien økt med over en halv milliard kroner på tre måneder fra starten av året. I midten av mai hadde selskapet en verdsettelse på 6,8 milliarder kroner, en prising som altså har steget markant også siden den tid.

Gigantavtale

Samtidig som børsnoteringen blir klar melder selskapet at det har inngått en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, som inngår i den sveitsiske legemiddelgiganten Roche.

Avtalen går over flere år, og Vaccibody vil motta opptil 715 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder norske kroner, inkludert forskuddsbetalinger og nært forestående delbetalinger på 200 millioner dollar, og potensielle milepælsbetalinger på opptil 515 millioner dollar, i tillegg til progressive royalty-betalinger på salg av kommersialiserte produkter, går det frem av en pressemelding.

– Midlene fra denne avtalen vil gjøre det mulig for oss å akselerere og utvide vaksineporteføljen, og vi tror dette vil maksimere selskapets potensial overfor pasienter og for aksjonærer. Vi vil også forfølge mulighetene for ytterligere lisens- og samarbeidsavtaler, inkludert strategiske partnerskap med fokus på vår teknologiplattform, sier Michael Engsig, administrerende direktør i Vaccibody(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.