Før helgen ble verden kjent med den hittil nyeste varianten av koronaviruset, som først dukket opp i Sør-Afrika. Siden har det blitt rapportert om omikron-varianten i flere europeiske land, deriblant Belgia, Tyskland og Storbritannia.

Nå er legemiddelselskapene i full gang med å teste hvordan vaksinene fungerer mot den nye varianten, melder blant andre Financial Times (FT).

Johnson & Johnson er allerede i gang med testingen, forskere ved Universitetet i Oxford venter å få viruset i hus for testing raskt, mens AstraZeneca er i gang med testing i Botswana og Eswatini.

Moderna har i flere dager jobbet «nonstop» med testing, mens Biontech benytter et pseudo-virus, som er laget for å ligne den nye varianten, for å finne ut hvor effektiv dagens vaksine er.

Pfizer and BioNTech sa ifølge CNBC at det vil ta to uker før de får de første testresultatene.

– Disse dataene vil gi oss mer informasjon om B. 1.1.529 kan være en variant som krever at dagens vaksine endres hvis den nye varianten sprer seg global, sa selskapene.

B. 1.1.529 er den medisinske navnet på omnikon-varianten.

Legemiddelselskapene var forberedt på nye varianter og har gjort lignende tester med de tidligere variantene av viruset, som alpha-, beta- og delta-varianten. Flere er i ferd med å teste ut vaksiner som er modifisert for å bedre takle disse variantene av viruset.

Den nye varianten kan være mer smittsom og mutasjonene den har gjennomgått kan gjøre eksisterende vaksiner mindre effektive. Men dette er altså noe som forskere og legemiddelselskapene ikke er sikre på ennå, men som vil blir klarer ettersom testresultatene foreligger.

Aksjeoppgang

Tiden det tar for å utvikle nye vaksiner, eller modifisere de eksisterende, er mye kortere nå enn den var da korona var nytt og det ikke fantes noen vaksiner.

Mens en vanlig vaksine tar ti år fra viruset oppdages til produksjonen er i gang, er denne tiden kuttet ned til et års tid for koronavaksinen og muligens ned til noen måneder for nye varianter av vaksinen.

I takt med de dårlige virus-nyhetene opplevde aksjekursene til vaksineselskapene et hopp på børsene fredag. Moderna steg mest med 21 prosents oppgang.

Søndag kom imidlertid en litt mer positiv nyhet om omnikon:

Personer som er smittet med den nye koronavarianten omikron, er ikke blitt alvorlig syke, opplyser lederen for Sør-Afrikas legeforening. Det melder NTB.

– Pasientene klager for det meste over vondt i kroppen og trøtthet, ekstrem trøtthet, og vi ser det i den unge generasjonen, ikke blant eldre personer, sier Angelique Coetzee, leder i landets legeforening Sama, til BBC.

Hun understreker at forskningen på virusvarianten fortsatt er i et svært tidlig stadium, og legger til at kun 24 prosent av den sørafrikanske befolkningen er fullvaksinert.

Coetzee har overfor andre medier uttrykt bekymring for hvilken virkning varianten har på eldre mennesker med underliggende sykdom.

Legen skal ha vært den første som varslet sørafrikanske myndigheter om at det muligens fantes en ny mutert koronavariant 18. november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.