Statsminister Erna Solberg (H) var en av lederne på EUs giverlandskonferanse for utvikling av koronavaksine mandag. Norge skal bidra med 13 milliarder kroner. Målet er å hente inn åtte milliarder dollar, rundt 85 milliarder kroner.

– Dagen i dag markerer et vendepunkt og begynnelsen på en global bevegelse uten sidestykke, sa statsministeren i sitt innlegg på det globale nettmøtet.

Pengene skal gå til utvikling, produksjon og distribusjon av vaksiner, medisiner og tester for å bekjempe koronapandemien.

Åtte milliarder dollar er imidlertid ikke i nærheten av det helseorganisasjoner og legemiddelprodusenter mener er nødvendig for å utvikle og distribuere en vaksine globalt, skriver Financial Times. Prisen blir i stedet 25 milliarder dollar.

Blant annet har ikke alle land en infrastruktur som er nødvendig for å sikre en vaksine til alle.

– Vi kaller det en foreløpig nedbetaling på flere forespørsler som vil komme, sier Joe Cerrell, som er sjef for global politikk ved Bill & Melinda Gates Foundation til Financial Times.

Bill Gates har allerede pumpet ut milliarder av dollar til firmaer som jobber med å utvikle vaksiner. Gates har uttalt at han har valgt syv forskningsprosjekter som utvikler covid-19-vaksiner. Han har satset store summer på flest de programmene han har mest tro på. Pengene skal gå til å bygge fabrikker for utviklerne.

Norge med i initiativet

– Det er veldig positivt at Europakommisjonen tar initiativ til en stor, internasjonal konferanse. Med vårt lange engasjement i globale helsespørsmål er det naturlig at Norge stiller opp når vi blir bedt om være med og lede en slik konferanse, sier Solberg i en pressemelding.

Vert og leder er Europakommisjonens president Ursula von der Leyen. Hun er den første på en talerliste med over 50 stats- og regjeringssjefer og andre ledere.

Norge deler lederjobben med blant andre Tyskland, Japan, Frankrike, Saudi-Arabia og Storbritannia. For sistnevnte stiller statsminister Boris Johnson.

– Europakommisjonen stiller med 1 milliard euro, sa Europakommisjonens president Ursula von der Leyen da hun åpnet konferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.