«Hei Pia, Synnøve og Vanessa, kult at dere samarbeider om bedrift, men det hadde vært kulere om dere ikke brukte #kvinnehelse for å reklamere for en skjønnhetssalong».

Det skrev Endometrioseforeningen i et Instagram-innlegg etter at det ble kjent at Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord starter skjønnhetsklinikk til 40 millioner kroner.

– Først og fremst reagerte vi med skuffelse og oppgitthet. Vi ble litt matte. Når det er så tydelig at det er kosmetiske behandlinger og inngrep de skal tilby, blir det veldig rotete å blande kvinnehelse inn i det. Det er noe med å blande ulike begreper i markedsføringen, sier Ane Løvereide, som er kommunikasjonsansvarlig i Endometrioseforeningen.

– Et fint malingsstrøk

Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen. Dette medfører for mange smerter, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid.

Hun legger til at Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø er «tre dritkule, rå og driftige damer som sikkert kommer til å lykkes med dette», men er skuffet over at disse profilene nå kommer og tar plass ved å snakke om kvinnehelse når det i utgangspunktet er snakk om en skjønnhetssalong.

– Det blir snakket altfor lite om kvinnehelse generelt, og vi i Endometrioseforeningen føler at vi ofte ikke blir hørt, når vi kommer med utspill, sier Løvereide.

Hun tilføyer at hun merket seg at de nevnte bekkenbunnstrening, men for henne ble det veldig vagt.

– Nesten som en «attpåklatt». Et slags fint malingsstrøk som legges på helt på slutten, sier hun.

Endometrioseforeningen er ikke de eneste som har lagt ut reaksjoner på Instagram, på nettmagasinet 730.nos Instagram-profil kokte det i kommentarfeltet etter at de la ut en skjermdump av DNs sak. Så langt har innlegget fått over 4600 likes og 235 kommentarer.

Også i kommentarfeltet på DN Kvinner på Facebook er det heftig debatt, men de tre profilene bak skjønnhetsklinikken får ikke bare kritikk. De får også støtte.

– Kategorien psykisk uhelse

Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel.
Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel. (Foto: Sigurd Fandango)

Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel (28) er forfatteren bak boken «Psykt deg» og bruker humor på Tiktok og Instagram for nå ut til de unge. Hun sier det absolutt har med kvinnehelse å gjøre, men er redd det havner under kategorien samfunnskonstruerte og psykososiale risikofaktorer for psykisk uhelse.

– Normaliseringen av estetiske inngrep har pågått en stund, og er med på å skape en stor distanse mellom et naturlig utseende og et ideal som fremmes av kvinnelige forbilder. Det gjør det vanskeligere for mange å velge naturlig aldring. Det kan være uheldig for kvinners selvfølelse, og kan skape et forventningspress hos jenter fra ung alder, sier hun.

– Slike inngrep er også kostbare, og blir nok en ting som kvinner tror de må bruke penger på for å bli akseptert og å se vellykket ut. Det bidrar også til en synliggjøring av hvem som har råd til å se stram og rynkefri ut, og skaper sånn sett sosiale forskjeller.

Tale Maria Krohn Engvik er mest kjent som hele Norges «Helsesista» i sosiale medier.

Tale Maria Krohn Engvik.
Tale Maria Krohn Engvik. (Foto: Per Thrana)

Hun støttet Endometrioseforeningens Instagram-innslag og sier til DN at kvinnehelse først og fremst handler om det som skjer inni kroppen, fysisk og mentalt.

– Det er her investeringene bør gjøres. Og hvordan vi bygger selvfølelse og er forbilder for både store og små rundt oss, har jeg skrevet om i begge bøkene mine, både til ungdom og til voksne, sier hun.

Hun legger til:

– Vi må alle våge å være i endring – hele livet – og vite at det er den vi er vi vil bli husket som. Min skrukkete, myke og bulkete mormor er mitt forbilde i livet. Dessverre skaper skjønnhetsindustrien mye dårlig psykisk kvinnehelse.

«Viktig å være tydelig»

Feminist, skribent og samfunnsdebattant Hilde Charlotte Solheim synes det ble litt utydelig hvorvidt dette skal være en estetisk klinikk eller en type nytt tilbud for kvinnesykdommer.

Hilde Charlotte Solheim.
Hilde Charlotte Solheim. (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg vil ikke vifte med pekefingeren overfor folk som bruker estetisk behandling, men det er jo noe litt annet enn kvinnesykdommer. Har de tenkt å komme med noen innovative tilbud innenfor kvinnehelse, er jo det interessant, sier Solheim, og legger til:

– Når vi snakker om at kvinnehelse er undervurdert, tenker vi vel mer på for eksempel at forskning på hjertesykdom skjer på menn og at kvinner ikke får hjelp med helseplager som skyldes en rekke spesifikke kvinnesykdommer.

Hun mener det er viktig å være tydelig på hva man faktisk kan tilby.

– Om jeg skal mene en ting om hva disse gründerne, som svært profilerte kjendiser, bør legge vekt på, er det dette: Man bør markedsføre det man kan dokumentere man leverer, hverken mer eller mindre.

Nomi Oslo skriver som en kommentar til Endometrioseforeningens Instagram-post følgende:

«Vi har bare behov for å rydde opp i en misforståelse. Ingen hos oss mener at estetisk medisin er kvinnehelse. Vi har heller aldri forsøkt å beskrive vår estetiske klinikk som en klinikk for kvinnehelse. Samtidig er vi stolte av å kunne tilby behandlinger som vi mener er viktige, og som handler om nettopp kvinnehelse. Som for eksempel hormonbehandling i forbindelse med overgangsalder og opptrening av bekkenbunnsmuskulatur, eksempelvis etter fødsel (...)»

– Føler et ansvar

Karim Sayed, som eier 50 prosent av skjønnhetsklinikken Nomi, svarer følgende på vegne av skjønnhetsklinikken:

– Alle vi som er seriøse behandlere føler også et ansvar for å rydde opp i et stort gråmarked der mange kjøper behandlinger de aldri burde ha fått, satt av mennesker som aldri burde gjennomført det. Mange reiser utenlands, og mange får ikke den oppfølgingen de trenger. Derfor har vi samlet mange av de flinkeste medisinske behandlerne, og vi bruker mye tid på å holde oss oppdatert på de behandlinger som faktisk holder det de lover.

Sayed understreker at Nomi Oslo er en estetisk medisinsk klinikk, og ikke en klinikk for kvinnehelse. Han mener psykolog Østhassel trekker frem et viktig poeng når hun sier at normaliseringen av estetiske inngrep gjør det vanskeligere for mange å velge naturlig aldring.

– Det er lov å være mot den estetiske medisinen, men det er et stort og anerkjent fagområde internasjonalt og svært mange helt vanlige mennesker søker hjelp til store og små ting som plager dem i hverdagen. Voksne mennesker bør ha frihet til å ta valg om egen helse og velvære.

Karim Sayed, som eier 50 prosent av skjønnhetsklinikken Nomi, er samboer med featureredaktør Live Fedog Thorsen i Dagens Næringsliv.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.