Allerede i 2012 så forvalter Torbjørn Bjerke i meglerhuset Arctic at forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump hadde «en liten president i magen». De to har spist middag sammen ved to anledninger, senest for fire år siden på Trumps Mar-a-Lago-resort i Florida.

– Han er jo en spesiell person kan man si, sier Bjerke om møtet.

Torbjørn Bjerke i Arctic.  
Torbjørn Bjerke i Arctic.  

Bjerke forvalter Arctics globale helsefond, Aurora Life Science, og tror Trumps valgseier gir lyse utsikter for bransjen og vil føre til en oppkjøpsbølge i årene som kommer.

– Vi var på ingen måte enige i mange av tingene vi diskuterte, men det kom tydelig frem at han er forretningsvennlig, kan gjøre avtaler og har en spesiell respekt for det å utvikle ny medisin.

Trump-seier «beste utfall»

Det er flere faktorer ved Donald Trumps ventede økonomiske politikk, kalt «Trumponomics», som kan love godt for bransjen og føre til økt oppkjøpsaktivitet:

  • Forslaget om å fjerne byråkratiske hindringer knyttet til oppkjøp og sammenslåinger.
  • Innføring av lavere selskapsskatt.
  • Trumps ønske om å fjerne, erstatte eller radikalt endre på Barack Obamas helsereform, kjent som «Obamacare», ventes å føre til mindre prispress på medisiner.
  • Trumps forslag om å åpne for at amerikanske selskaper skal kunne hente sine utenlandske kontantbeholdninger tilbake til USA på en billigere måte enn dagens skattelover tillater.

Denne skatteloven førte til at amerikanske selskaper, særlig innenfor helsesektoren, kjøpte opp sine mindre, utenlandske rivaler over en lav sko de foregående årene for å flytte sine hovedkontor ut av landet og dermed betale lavere skatt.

– Om du ser isolert sett på vår bransje var Trump-seieren det beste utfallet for valget, sier Bjerke.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton var på sin side en forkjemper for økt statlig priskontroll over medisiner og ønsket å videreføre Obamacare slik det er i dag, i større grad enn Trump.

Oppkjøpsbølge

Ifølge Arctic har konsolidering, altså oppkjøp og sammenslåinger, i farmasisektoren så langt i år utgjort 52 milliarder dollar for avtaler over 100 millioner dollar.

I rekordåret 2015 utgjorde globale sammenslåinger og oppkjøp ifølge en sammenstilling fra Financial Times 4.590 milliarder dollar, hvorav helserelaterte avtaler utgjorde størstedelen.

Ifølge en rapport fra helseinvesteringsselskapet HBM Partners utgjorde helserelaterte oppkjøp og sammenslåinger 430 milliarder dollar. Konsulentselskapet IMAP, som har slike avtaler som sitt spesialfelt, anslår verdien på de samme avtalene til 415 milliarder dollar. I en rapport hevder selskapet at slike avtaler i 2015 var på et «all-time high», med verdsetting av selskaper på et nivå ulikt noe annet i historien.

Med Trump i førersetet venter forvaltere at denne oppkjøpsbølgen vil fortsette.

– Jeg tror vi vil se en økning i oppkjøp både globalt og mot det norske markedet i 2017 og 2018 i større skala enn vi har sett de siste årene, sier Bjerke. 

Investeringsdirektør Odd Hellem i Fondsfinans Kapitalforvaltning stemmer i:

– Det er nærliggende å tro at de siste årenes oppkjøpsbølge vil fortsette i 2017. Bransjen er ikke ferdig konsolidert. Selskapene genererer fortsatt mye cash og synes i stor grad å ville kjøpe nye patenter og produkter via oppkjøp fremfor å utvikle dem selv. Det bør ligge til rette for større oppkjøpsaktivitet i sektoren nå, sier han.

Odd Hellem i Fondsfinans Global Helse. 
Odd Hellem i Fondsfinans Global Helse.  (Foto: Aleksander Nordahl)

Hellem forvalter helsefondet Fondsfinans Global Helse, med en forvaltningskapital på 400 millioner kroner, og anbefalte sine kunder å investere i sektoren i ukene før USA-valget.

Hard medfart på børsen

Etter mange år med sterk vekst for aksjekursene i helsesektoren ble 2016 et år der helseaksjer fikk har medfart på børsen. 

Både Hellem og Bjerke mener den stadig økende troen på en Clinton-seier presset ned markedet, men at frykten i markedet var overdrevet. Umiddelbart etter Trump-seieren steg både amerikanske og globale helseaksjer.

Hellem presenterte overfor sine kunder fire grunner til at det var lurt å kjøpe helseaksjer før valget:

– Den globale mega-trenden knyttet til en stadig eldre og rikere befolkning er intakt, aksjer i helsesektoren hadde falt mye, og kronen har styrket seg gjennom året, som gjorde kjøp av utenlandske aksjer rimeligere. I tillegg sa vi at markedene antagelig overdriver frykten for en ny president, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.