Pfizer og Biontech understreker at alle de vesentlige kravene til den nye vaksinen nå er oppfylt. Nå gjenstår bare godkjennelse, produksjon og distribusjon.

«Pfizer og Biontech fullfører fase 3-studiene av covid-19 vaksinekandidaten, møter alle viktige krav», heter det i overskriften i pressemeldingen fra de to farmasiselskapene.

– Studiene markerer et viktig steg i den historiske åtte måneder lange reisen for å skaffe en vaksine som kan bidra til en slutt på denne ødeleggende pandemien. Vi fortsetter så raskt forskningen tillater å sette sammen alle data vi har samlet hittil og dele med tilsynsmyndigheter verden over. Hundretusener mennesker rundt om i verden smittes daglig, og det haster å skaffe verden en sikker og effektiv vaksine, sier Albert Bourla, Pfizers greskamerikanske toppsjef, i pressemeldingen.

De to selskapene understreker at alle sikkerhetskrav fra amerikanske helsemyndigheter (FDA og EUA) er oppfylt.

Oljeprisen opp

De endelige analysene viser 95 prosent effektivitet for koronavaksinen som legemiddelselskapene Pfizer fra USA og tyske Biontech samarbeider om. De foreløpige testene viste minst 90 prosent effektivitet.

  • Oljeprisen spretter umiddelbart opp over to prosent opp etter meldingen og handles opp mot 45 dollar fatet.
  • Nøkkelindeksene på Wall Street stiger i førhandelen på nyheten. Oslo Børs steg også et par knepp.
  • Selskapet vil søke om godkjennelse for vaksinen i løpet av få dager.

Pfizer skriver i en pressemelding at de sammen med Biontech regner med å produsere 50 millioner vaksinedoser i år, og opptil 1,3 milliarder doser i 2021. Det kreves to doser vaksine per person.

Produksjonen av vaksinen skal skje ved laboratorier og fabrikker i USA, Tyskland og Belgia.

Pfizer opplyser at deres «cold chain»-infrastruktur i kombinasjon med erfaring og ekspertise vil bidra sterkt til en effektiv distribuering av vaksinen. Det er ventet store utfordringer med å møte temperaturkravene for vaksinen, særlig i deler av verden med dårlig infrastruktur.

Konkurrentene kommer like bak

Den amerikanske konkurrenten Moderna kom tidligere denne uken med en vaksine som viser en foreløpig effektivitet på 94,5 prosent.

Russiske Sputnik har tidligere rapportert om 92 prosent effektivitet for deres vaksine, som det fortsatt heftes en del tvil ved, særlig i Vesten.

Kinesiske Sinovac Biotech meldte onsdag om et alvorlig tilbakeslag i utviklingen av deres koronavaksine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.