Rapporten fra McKinsey, "Overcoming obesity: An inital economic analysis" beregner de årlige utgiftene relatert til fedme til 2,8 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt- det vil si 14 tusen milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent de årlige globale utgiftene til krig og terror, skriver Berlingske Business.

Alarm om fedmeeksplosjon

Allerede for 20 år siden utpekte Verdens helseorganisasjon (WHO) fedme som en global epidemi. Antallet av overvektige voksne i verden har for lengst passert antall undervektige. Ifølge en undersøkelse i det medisinske tidsskriftet The Lancet fra 2014 er flere enn 2,1 milliarder mennesker overvektige, skriver Berlingske Business.  

Forskerne bak studien har slått alarm om helseproblemene som vil slå inn for fullt ettersom fedmegenerasjonene eldes. Diabetes, hjerteinfarkt og kreft er bare noen av sykdommene man forventer at skal øke eksplosivt de neste årene.

Fedmeproblemet har vokst seg spesielt stort i USA, hvor nesten 79 millioner mennesker lever med fedme. Årsaken til den globale fedmeepidemien er i hovedsak dårlige kostvaner og for lite mosjon.  

Sprøyter inn metthetsfølelse

Det danske farmasiselskapet Novo Nordisk, som er mest kjent for sine diabetes-produkter, lanserte for knapt to år siden sitt første middel mot fedme i USA. Produktet, Saxenda, settes med sprøyte og inneholder  ingredienser bidrar til å dempe appetitten og øke metthetsfølelsen. Det har, ifølge Berlingske Business, fått et visst omfang  i USA med en omsetning på to milliarder kroner i fjor. Til sammenligning omsatte Novo Nordisk diabetes-produkter for 86 milliarder kroner i samme periode. 

Senioranalytiker Søren Løntoft Hansen i danske Sydbank sier at produktet er første produktet på markedet som er direkte rettet mot fedme. 

– Novo med produktet Saxenda har kanskje sendt ut en slags forpost i satsingen på dette området. Fedme har etterhvert blitt anerkjent som en sykdom, men det er fortsatt et umodent marked, sier Løntoft Hansen til den danske avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire styrkeøvelser som bygger en sterk og utholden overkropp
Løpetrener Eystein Enoksen (71) viser deg overkroppøvelsene som gjør deg til en bedre og sterkere løper.
01:51
Publisert: