– Når enkeltmenneskers mulighet til å leve lenger avhenger direkte av lommeboken, så er det klart at vi ser begynnelsen på en todeling av helsevesenet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Aftenposten. Han skjønner at folk som kan betale for den nyeste behandlingen, gjør det, men sier situasjonen er urettferdig for dem som ikke kan betale.

Bakgrunnen er en sak i avisen om personer som selv betaler for ny – og kostbar – behandling som ikke dekkes av det offentlige helsevesenet.

– Vi er på vei inn i et todelt helsevesen. De som har penger og forsikring, får behandling, sier KrFs Olaug Bollestad og får følge av Kjersti Toppe i Sp. Torgeir Micaelsen i Ap sier situasjonen er «svært utfordrende og rokker ved grunntanken til den norske helsetjenesten».

Helseminister Bent Høie (H) sier Norge er i en økonomisk posisjon som gjør det mulig å tilby befolkningen et godt helsetilbud, men at det ikke er ensbetydende med å «la oss presse til å betale urimelig mye for nye og dyre kreftlegemidler».

– Det må være sammenheng mellom pris og dokumentert nytte. De aller fleste nye metodene er godkjent og tatt i bruk, sier Høie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Er du en «genetisk superhelt»?

  Bli ny med Siv Jensen dnPlus (DN+)

Følg markedene på DN Investor