Til tross for at Helsedirektoratet anbefaler at to er til stede, vil nå kun én jordmor motta stønad fra Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) i forbindelse med hjemmefødsel. Det har fått flere til å rase.

Jordmorteamet arrangerer i samarbeid med doulaene (fødselsledsagerne) Maren Sjøtveit og Ragnhild Torjesen en demonstrasjon foran Stortinget tirsdag ettermiddag i forbindelse med kutt i stønaden.

Helse- og omsorgsdepartementet har konkludert med at utbetalingen til to jordmødre, som har vært gjort unntaksvis, strider med dagens regelverk. Utbetalingen er per i dag minst 7.065 kroner til jordmor som bistår ved hjemmefødsel.

Arrangørene bak demonstrasjonen krever at praksisen med at Helfo refunderer takst til begge jordmødre opprettholdes inntil Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har foretatt en helhetlig utredning av refusjonsordningen og en eventuell endring i lovverket.

De ønsker at HOD går inn for å opprettholde dagens ordning. De vil også at hjemmefødsel skal bli en gratis og integrert del av det offentlige tilbudet om differensiert fødselsomsorg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.