Etter nesten to år med undersøkelser, har Henie Onstad Kunstsenter besluttet å gi et Matisse-maleri tilbake til den jødiske Rosenberg-familien i New York. Undersøkelsene har konkluidert med at nazistene stjal bildet fra berømte franske galleristen og samleren Paul Rosenberg under andre verdenskrig.

I juni 2012 ble Henie Onstad Kunstsenter (HOK) kontaktet av arvingene til Paul Rosenberg som hevdet at maleriet Profil bleu devant la cheminée (Blå kjole i en okergul lenestol) av Henri Matisse hadde blitt konfiskert av nazistene. Verdien av maleriet er anslått til oppimot 100 millioner kroner.

- Henie Onstad Kunstsenters omfattende undersøkelse av saken har ført til den konklusjon at kravet er rettmessig. Dette har resultert i at HOKs styre har valgt å tilbakeføre bildet uten forbehold, sier styreleder Halvor Stenstadvold ved kunstsenteret.

Maleriet ble kjøpt av Niels Onstad fra Galerie Henri Bénézit i Paris rundt 1950 og det har vært en del av HOK’s samling siden 1961. Det har blitt stilt ut med jevne mellomrom i Norge og utlandet.

- Jeg er veldig glad for at Henie Onstad har bestemt seg for å tilbakeføre dette bildet til familien. Bildet er et symbol på livet som ble tatt bort, sa Christopher A. Marinello som representerer Rosenberg-familien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.