Onsdag ble det kjent at Helge Lund slutter i Statoil for å bli toppsjef i britiske BG Group. Henrik Carlsen (68), tidligere sjef for norsk sokkel i Statoil, er ikke i tvil om hvilke egenskaper den nye toppsjefen må ha:

- En økonomisk og finansiell tyngde. Det er den opplagte delen, sier han til Dagens Næringsliv og fortsetter:

- Jeg tror riktignok det også er viktig at den nye toppsjefen har en god evne til å kunne samarbeide med de ansatte og fagforeningen. Dette er i alle fall viktig for utviklingen på norsk sokkel.

Likte lederstilen

Stavangermannen begynte i Statoil i 1974 - som ansatt nummer 73.

Han fikk i løpet av sin 33 år lange karriere oppleve alle de fire konsernsjefene. Fra 1999 til 2004 satt han i konsernledelsen og jobbet direkte med både Harald Norvik og Olav Fjell.

- Det var jo helt andre tider da, men jeg likte særlig måten Fjell ledet selskapet på. Han jobbet jeg jo også tettest med, forteller han.

- Hva var det ved lederstilen som fungerte så bra?

- Du er god til å ta beslutninger, men også i stand til å lytte til det andre sier. Og ta det med i betraktningen når du tar en endelig beslutning, svarer Carlsen.

Mens Arve Johnsen røk ut på Mongstad-overskridelsene i 1988 og Harald Norvik på Åsgård-sprekken i 1999, måtte Olav Fjell forlate sjefstolen på grunn av Statoils bestikkelser i Iran.

- Jeg synes det var veldig trist at han måtte forlate selskapet på den måten han gjorde, minnes Carlsen.

- Bra i begynnelsen

68-åringen er utdannet teoretisk fysiker. Før han forlot toppjobben i Statoil for å lede det polske oljeselskapet Lotos, fikk han akkurat med seg at Helge Lund tok over roret.

Carlsen husker godt den i dag avtroppende Statoil-sjefens første tid i selskapet.

- Han var innstilt på å lære så mye som mulig om selskapet og prøve å få frem de ideene og tankene han hadde. Det synes jeg han gjorde bra i begynnelsen, sier han og fortsetter:

- Vi i konsernledelsen visste ikke noe om hvilke kriterier styret lette etter, men vi ble ikke overrasket over valget.

Kritisk blikk

De siste ti årene har han fulgt Lund og Statoil fra utsiden. Han legger ikke skjul på at han til tider har vært kritisk - ikke minst til satsingen på tungolje i Canada.

- Andre deler av den internasjonale virksomheten virker det som har gått bra, selv om det fremdeles er en del hinder i veien i flere land, sier han.

Statoilveteranen har også registrert en viss misnøye blant de Statoil-ansatte.

- Du har sett veldig mye uro på grunn av at en gjennomfører endringer uten å få de ansatte med seg. Det tror jeg er én av de viktigste delene Statoil må bygge videre på nå, sier han.

- Betyr det at en ny Statoil-sjef må være norsk?

- Ja, jeg kan ikke se at du kan få noen som ikke har arbeidet i Norge i det hele tatt, svarer Carlsen.

- Voldsom utvikling

I dag er han pensjonert, men har fremdeles en styreverv i flere mindre selskaper. Han tenker tilbake på Statoil-eventyret: 

- En god ting som har kommet i Helge Lunds tid var, sett ut fra et selskapsperspektiv, fusjonen mellom Hydro og Statoil. Du fikk et bedre grunnlag til å gå videre internasjonalt, sier han og understreker. 

- Selskapet har jo hatt en voldsom utvikling. Det er helt klart.

Alt om Helge Lunds avgang:

- Nå håper jeg på en knakende god vinter i Norge  

Helge Lunds lønn skaper opprør i Storbritannia  

- Krevende avveining mellom norsk og internasjonalt nivå  

- Helge Lunds markedsverdi er 24 milliarder

Tror Statoil vil få kvinnelig konsernsjef

Sætre er ikke aktuell som permanent Statoil-sjef

Kan få 890 millioner på fem år

- For Statoil tror jeg fornyelse kan være riktig  

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

Følte seg lurt av Helge Lund

- Mye vi skulle sett Statoil gjorde annerledes

- En svakhet at Helge Lund går av nå

- En nesten umenneskelig prestasjon  

Uten oljeprisen hadde Statoil gått «uhyggelig dårlig» under Helge Lund  

- En svakhet at Helge Lund går av nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.