Syse skrev i Vårt Land i mai at han ville snauklippe håret sitt dersom Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

I spalten skriver han blant annet følgende:

«Selv om alle mine og andres tidligere spådommer er gjort til skamme, vil jeg vedde min resterende hårmanke på følgende: Donald Trump blir aldri president i USA. Enten må han i valgkampen mot demokratenes kandidat løpe fra 95 prosent av det han har sagt og bli avslørt som løgner, eller han vil måtte stå ved sine standpunkter og med det stå frem for hele verden som den politiske bløffmaker han er, med standpunkter som vil oppnå det stikk motsatte av å styrke Amerika eller gjøre verden fredeligere»,skrev Syse i Vårt Land, før han avsluttet kronikken slik:

«Jeg har tatt feil om Trump før. Men nå er jeg sikker: Han blir ikke president. Tror jeg».

Les også: Mener mediene må lære dnPlus

Venter til sommeren

Men spådommen slo ikke an. Den skråsikre Syse, som til vanlig er forsker på fredssenteret Prio, medlem av Nobelkomiteen og professor ved Bjørknes Høyskole, må nå klippe «sin resterende hårmanke».

- Jeg har understreket at jeg ikke satte noe tidsgrense på det, og får lov til å vente til sommeren med å klippe håret, humrer Syse.

Det var ikke mange som før nattens valgdrama forutså at Trump skulle stikke av med seieren. Kjendismilliardæren lå bak Demokratenes kandidat på de fleste av meningsmålinger, men disse viste seg å være upresise.

Les også: Derfor kom Donald Trumps seier som et sjokk

– Ikke tatt kreftene på alvor

Syse, som selv er sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, mener mediene og den politiske elitens store problem er at man ikke har skjønt styrken i Trumps påvirkningskraft.

- Man har ikke tatt kreftene som støtter Trump tilstrekkelig på alvor, og man har regnet med at han ville felle seg selv gjennom feilsteg og sjokkerende uttalelser. Selv da han ble nominert, fortsatte han å sjokkere, og jeg la selv det tradisjonelle til grunn for min påstand om at Clinton skulle vinne – nemlig at en som gjør så mange feil, ikke kan overleve som kandidat – og ikke stemningene i folket. Det viser seg nå at protestbølgen er så sterk at den satte den tradisjonelle mekanikken ut av spill, sier Syse.

Les også: Strid om TV 2s tidlige Trump-avsløring

Les også: – Norge vil fortsette samarbeidet med USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.