Politiet og UDI gransker Lime-kjedens butikksjefer som ble hentet til Norge som spesialister fra Nepal og Pakistan til en årslønn på 500.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– For å utvide Lime-kjeden trenger vi lojale folk fra andre land. Vi kan komme til å bestille flere på samme måte som Telenor får folk fra India, sier Sajjad Hussain, som står bak den nye butikkjeden Lime.

Hussain påpeker imidlertid overfor DN at det ikke er Lime som stod for denne rekrutteringen.

– De ble overtatt gjennom gamle arbeidsavtaler fra de juridiske enhetene som drev butikkene i Joker. Siden Lime startet, har det ikke kommet noen spesialister, sier Hussain.

Mål å sikre «høyt kvalifiserte arbeidstakere»
Spesialistbestemmelsen skulle gjøre det enklere for utenlandsk nøkkelpersonell å komme til Norge.

Av regelverket om arbeidsinnvandring fremgår det at målet med å åpne for spesialister er å sikre rekruttering av «høyt kvalifiserte arbeidstakere».

For å kunne hentes som spesialist, må den ansatte tjene mer enn 500.000 kroner. Ordningen har også åpnet for at vaskehjelper, kebabkokker og butikksjefer blir hentet til Norge.

Hverken Oslo-politiet eller Utlendingsdirektoratet vil kommentere bruken av «spesialister» i Lime-kjeden. Etter det DN får opplyst har politiet gjennomført flere kontroller. Sakene er etter det DN erfarer oversendt til UDI.

Brukte nepalesere
DN har i flere saker omtalt bruken av illegal arbeidskraft i Joker-butikker på Romerike.

I en dom fra Nedre Romerike tingrett fremgår det at det var mange nepalesere i butikkene. Noen av nepaleserne ble innlosjert i kjelleren på butikken og fikk mat utgått på dato, ifølge dommen. Flere av dem var uten gyldig arbeidstillatelse.

Kort tid etter dommen ble rettskraftig, kastet Norgesgruppen et nettverk med seks Joker-butikker ut av kjeden. Utkastelsen ble begrunnet med brudd på kjedevilkårene.

Disse butikkene danner nå grunnlaget for den nystartede kjeden Lime.

Les også: Kastet ut av Joker - ble ny matkjede
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.