Den norske hyttebyggingen har vært fallende siden toppåret 2007, men befinner seg fortsatt på et svært høyt nivå i historisk perspektiv.

DN skriver idag om ekteparet Jan og Lise Skogheim som tjener over 30 millioner kroner på det nye hytteområdet Furutangen i Åmot kommune.

Les saken: Ektepar ble søkkrikt på tomtesalg

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror at Furutangen har tjent på at hyttekjøperne er mer kresne enn tidligere.

- Mange steder gikk både bygge- og tomteprisene i været i perioden frem til toppåret 2007. I etterkant av finanskrisen har hyttekjøperne vært spesielt opptatt av valuta for pengene, og det har talt til fordel for blant annet Furutangen i Åmot, sier Øye.

- Marked for godt produkt med gode priser
Furutangen har gjennomsnittlige tomtepriser på rundt 400.000 kroner med en gjennomsnittlig tomtestørrelse på 2,7 mål. Det er langt under tomteprisene på Norges dyreste skisteder, som er Geilo, Sirdal og Norefjell, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

- Det er et solid overskudd på tomter i fjellheimen med mer enn 50.000 tomter som er helt eller delvis ferdig regulert. Salget på Furutangen viser imidlertid at det fremdeles er et marked for et godt produkt med en attraktiv pris, sier Øye.

Norge er et hytteland fremfor noen. Spørreundersøkelser viser at halvparten av befolkningen eier eller har tilgang til hytte.
Ingen andre land i verden er i nærheten av denne type hyttekultur, ifølge Øye.

Forventer stabilisering
Likevel finnes det en grense også i Norge. Siden 2007 har hyttebyggingen falt, og fallet fortsatte også i første halvår i år. I 2007 ble det igangsatt 6.540 hytter, mens fjorårets tall var 6.045.

- Vi forventer at hyttebyggingen vil stabilisere seg rundt 5.000 enheter i året, sier Øye.

Selv om hyttebyggingen har falt så har gjennomsnittsprisene steget.

- Gjennomsnittsprisene i første halvår var 5,2 prosent høyere enn i hele fjor. Det er noe svakere prisvekst enn i boligmarkedet. Jeg tror at de dyre hyttene har hatt en klart svakere utvikling enn de normale hyttene, og at prisveksten for det normale segmentet således har vært noe høyere enn 5,2 prosent, sier Øye.

Igangsatte hytter, antall kvadratmeter, 1. halvår 2010:

Kilde: SSB

Les flere hyttesaker på DN.no og i Dagens Næringsliv fredag!

Les også:
Ektepar ble søkkrikt på tomtesalg
Kjøpte hytte av notorisk konkursrytter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.