Den avtroppende Stoltenberg-regjeringen legger frem forslaget til statsbudsjett for 2014 klokken 10.00 i formiddag. I år har imidlertid mange av endringene i budsjettet blitt kjent på forhånd.

Den påtroppende Solberg-regjeringen har valgt å vente til budsjettforslaget foreligger før den vil kommentere endringene. Den nye regjeringen har rundt tre uker på seg til å utarbeide en tilleggsproposisjon for budsjettet der den kan gjøre endringer i Stoltenberg-regjeringens forslag.

Her er en oppsummering av lekkasjene:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Statsminister Jens Stoltenberg avslørte overfor DN i sommer at regjeringen legger opp til å bruke rundt tre prosent av det handlingsregelen maksimalt tillater. I et brev til Høyres stortingsruppe opplyste finansminister Sigbjørn Johnsen at regjeringen i forslaget til budsjett opererer med et anslag for oljefondet på 4730 milliarder kroner. Det betyr at den avtroppende regjeringen legger opp til å bruke rundt 140 oljemilliarder i budsjettet som legges frem mandag.
  • Sigbjørn Johnsen har varlset at budsjettet vil inneholde skjerpede kapitalkrav for norske banker. Johnsen mener bankene må sette av mer egenkapital for hver krone som lånes ut til boligformål. Tidligere denne uken sa imidlertid Frp til DN at de vil fjerne kravet.
  • Ifølge Dagbladet vil budsjettet legge opp til en realvekst i kommunene og fylkeskommunene på over 6,2 milliarder kroner. Mandag morgen melder NTB at regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.
  • Ifølge ANB vil budsjettet inneholde en økning i fagforeningsfradraget på på 250 kroner, fra 3850 til 4100 kroner.
  • Ifølge Dagbladet vil den rødgrønne regjeringen også foreslå å bruke 100 millioner kroner årlig til skogvern frem til 2017, 180 millioner kroner til vertskommuner for fiskeoppdrett, 35 millioner kroner til potten for frivillig arbeid, 400 millioner kroner til teknologisenteret på Mongstad og 200 millioner kroner til subsidiering av bredbåndsutbygging i områder med lav lønnsomhet.
  • Ifølge VG tvitret utviklingsminister Heikki Holmås mandag morgen at én prosent av budsjettet går til bistand.
  • Søndag meldte Aftenposten at regjeringen vil øke potten som går til å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier som mottar sosialhjelp. Det betyr at 45 millioner ekstra går til aktivitetstilskuddet og tilskudd til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som leies ut.
  • Ifølge VG setter helseminister Jonas Gahr Støre av midler til 200 nye behandlingsplasser for rusavhengige. Sykehusene får også 100 millioner kroner mer til forskning.