Telenor, Netcom og Ice skrur denne høsten opp hastighetene kraftig på mobilt bredbånd, og alle tre hevder de skal være best Norge. Så hvem skal du velge? Tabeller over maksimale hastigheter og dekningskart forteller bare en liten del av sannheten, det vises tydelig i vår test av de tre kamphanenes nett i Oslo. For trådløst internett er det bare en ting som gjelder, nemlig faktisk hastighet i de områdene du trenger nettet.

Vi vil fortsette vår test i andre deler av landet, men begynner med å kåre Oslo-mesteren på mobilt bredbånd. Send oss dine målinger fra hele landet (Sted, operatør, hastighet opp og ned). Vi vil kontinuerlig oppdatere vårt kartover mobilt bredbånd i Norge.

Blir mye viktigere nå
Mobilt bredbånd har så langt ikke vært noen kommersiell suksess, og det er ikke så rart. Det har rett og slett vært altfor tregt. Men nå er det for alvor blitt morro.  

- Det har tatt tid, men mobiltelefonene blir enklere å bruke, dekningen bedre og tjenestene flere og bedre. Til slutt vil alle ha det, det er dette som vil ta over, sier Telenors Berit Kjøll.

Drømmen er å ha lynrask mobil nettforbindelse uansett hvor man er, og vår test viser at man nå for første gang har dette målet i sikte. Etter 138 målinger er det klart at mobilt internett ikke lenger føles som en nødløsning, det har blitt moro.

Dommen
Konklusjonen er krystallklar etter tester på de populære konferansestedene i Oslo sentrum og hele runden rundt byen, fra Lysaker, via Nydalen og Alnabru til Lambertseter: De kom sist i gang med turbo-3g, men nå er Telenor best i byen.

Testresultatene er overraskende klare. Telenor er imponerende stabile og gir det vi vil kalle skikkelig bredbåndsfølelse på 18 av 22 målesteder. Dette er hastigheter det er behagelig å surfe på, og slik har det ikke vært tidligere.

Selv tre etasjer under bakken i Felix konferansesenter ga Telenor 1664 kbit/s, og det er imponerende. Opplastingshastigheten deres er enda jevnere, og klokket inn rundt 360 kbit/s nesten hver gang.

Tidligere har mobilt internett minnet om å se maling tørke. Nå kan man regne med full fres i nesten hele byen med Telenor.

Tabellen viser antall hvor mange av 22 teststeder hver operatør ga oss skikkelig bredbånd, brukbar hastighet og tregt internett eller ingen forbindelse (nedlasting):

For full oversikt over målepunkter og hastigheter, se vårt dekningskart for turbo-3g.

Ice er raskest
Utfordreren Ice har heller ikke noe å skamme seg over. Den høyeste hastigheten av alle ble oppnådd med deres nett i 7. etage på Grand Hotels konferansesenter. 2392 kbit/s er vår rekord for nedlasting. Deres teknologi gir også raskest makshastighet på opplasting, og vår topp ble oppnådd på Vika atrium med 744 kbit/s.

Ice har sin store styrke utenfor byen, når store områder skal dekkes med 3g. Her kan konkurrentene bare tilby gammeldagse hastigheter. De gjør det også godt i byen, men sliter med dekningen dypt inne i bygninger, som i bunn av Felix eller i midten av Continentals konferansesenter.

Telenor var klart best på de tre målepunktene med mest bygningsmasse rundt, Felix, Continental og T-banen på Oslo S.

Test av opplastingshastighet på 22 steder i Oslo:

For full oversikt over målepunkter og hastigheter, se vårt dekningskart for turbo-3g.

Netcom først og sist
På disse stedene var ikke Netcom imponerende. Netcom var først ute med turbo-3g, men har mistet hele ledelsen - og litt til. Hele 8 av 22 målinger viste under brukbar hastighet for Netcom, en grense vi har satt til 300 kbit/s. Ytterligere 7 ligger under 1 Mbit/s. Dermed er faren for å oppleve sneglefart fremdeles overhengende, selv i Oslo, der de har hatt nett siden i vår.

Alle tre aktørene er i gang med utbygging og oppgradering av raskere nett, og mye skal være ferdig i løpet av januar. Det er med andre ord mer godt i vente, og Ice og Netcom har muligheten til å slå tilbake. Men foreløpig er det bare en konge i hovedstaden: Telenor.

Hvis du ønsker å hjelpe oss med videre kartlegging av mobilt bredbånd i Norge tar vi gjerne imot målinger fra leserne. Våre tester er utført med usb-modem i bærbar pc. Det er gjort flere målinger (minst 2) med hver operatør på hvert sted. Vi har brukt java-baserte måleverktøy som man finner flere av hos dslreports.com. Send målingene til oss på e-post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.