- Jeg tar meg selv ofte i å være mentalt tilstede et helt annet sted enn der jeg faktisk er. Likevel har jeg aldri jobbet så effektivt som jeg gjør nå.

Vidar Sandanger (47) fra Oslo er daglig leder i Freebit, et selskap som selger rettigheter basert på selskapets patentportefølje, og designer produkter innenfor ørepropper og bluetooth-headset. Freebit er under oppbygging, med partnere i Europa, Asia og USA - men ikke i Norge.

- Arbeidsdagen min starter ofte med samtaler med partnere i Asia, fortsetter midt på dagen i Europa og avsluttes når solen er godt oppe i California. Jeg jobber lange dager, er alltid tilgjengelig, men har en veldig fleksibel stilling, sier Sandanger til DN.no.

Analysebyrået Gartner avholdt nylig en konferanse for å diskutere fremtidens forandringer på arbeidsplassen. Her ble det identifisert en rekke tendenser som kommer til å påvirke måten vi jobber på de neste ti årene.



1. Færre rutinejobber
Arbeidsoppgaver som ikke kan automatiseres blir dominerende. Det blir mange flere jobber innenfor salg, innovasjon og ledelse. 40 prosent av oppgavene i et firma vil være av ikke-rutinemessig karakter i 2015, mot 25 prosent i dag.

2. Vi kommer til å "sverme"
I stedet for å jobbe i tradisjonelle team og avdelinger, kommer vi til å sverme mellom ulike arbeidsgrupper som er sammensatt spesielt for den enkelte oppgave. Kolleger blir dermed ofte nye ansikter. Det blir også mer vanlig at arbeidsgrupper består av personer som geografisk befinner seg langt unna hverandre.

3. Skisser fremfor faste planer
I takt med at tempoet på arbeidsplassen øker, blir det ikke tid til å lage nøyaktige tidsplaner og prosjektstrukturer før man går i gang med et prosjekt. I stedet vil man jobbe med skisser som fort kan endres på etter hvert som prosjektet utvikler seg.

4. "Beta"-tilstand blir konstant
I it-verdenen bruker man begrepet beta-versjon om et produkt som hele tiden er under utvikling. Man eksperimenterer hele tiden med form og innhold. Den fremgangsmåten vil spre seg til andre bransjer. Prototyper blir presentert for kunden tidlig i prosessen, og så involveres kunden i den videre utviklingen.

5. Jeg er min arbeidsplass
Grensene mellom hjem og kontor, arbeids- og privatliv blir mer og mer utflytende. Når vi begynner å jobbe i team som består av medarbeidere fra ulike land og tidssoner, blir det vanskeligere å begrense arbeidstiden til den klassiske 08-17-modellen.

Her finner du alle trendene som Gartners har identifisert (ekstern lenke)

- Aldri vært så effektiv
Vidar Sandanger kjenner seg definitivt igjen i den siste trenden "Jeg er min arbeidsplass".

- Selv om jeg leier et kontor sentralt i Oslo, har jeg alltid kontoret med meg. Hvis kontoret brenner ned, er det bare kontorstolen jeg vil savne. Alt av papirer og materiell er sikkert arkivert på nettet - og er alltid tilgjengelig der jeg befinner meg, forteller han.

All kommunikasjon med partnere og kunder foregår via nett, mail og telefon. I tillegg har han rundt 70 reisedøgn i året.

- Freebit er en veldig fleksibel organisasjon, og pengene brukes smart. Det er bare jeg som er ansatt i selskapet, jeg er selve navet. Ellers kjøper vi inn tjenester etter behov, opplyser han.

Han setter stor pris på å jobbe så fleksibelt og synes han jobber mer effektivt enn noensinne.

- Gir meg et kick
- Å jobbe med internasjonale partnere er spennende og utfordrende, og det å reise til store byer i utlandet for å forhandle frem kontrakter gir meg et kick, sier han.

Men det er også store utfordringer knyttet til en mobil og fleksibel arbeidssituasjon, der det forventes at man er tilgjengelig nær sagt døgnet rundt.

- Jeg jobber lange dager, sliter litt med å være mentalt 100 prosent til stede der jeg er - og føler at alt blir litt "flytende". Jeg må bli flinkere til å fylle tidslommene, kanskje ved å ta meg fri midt på dagen, men akkurat det har jeg ikke funnet noen god løsning på ennå. Har innsett at jeg ikke kan jobbe på denne måten over lang tid, sier Vidar Sandanger.

Tar sjelden 100 % fri
- Hva med fridager og ferier?

- Siden jeg alltid har kontoret med meg, er det ikke noe problem å jobbe verken fra sjøen eller på fjellet. Men å ta 100 prosent fri - det er vanskelig å få til. Man er nødt til å være veldig bevisst hva man gjør hele tiden, og det gjelder å ha de riktige prioriteringene. For meg kommer familie før jobb, men av og til føler de nok at jeg ikke er helt tilstede, selv om jeg er der fysisk. Jeg tar jo med meg jobben hjem, og noen saker - som for eksempel patentkonflikter - er tyngre enn andre og stjeler mental kapasitet, sier Sandanger.

Les også: - Kontoret er oppskrytt

<b>Jobber ekstra - lever fett</b>

<b>Matcher du og jobben?</b>

<b>Går tilbake til eks'en</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.