Det er en spennende høst for mobilinteresserte. En ny Iphone, kraftige og store Android-telefoner og ikke minst Windows Phone 8 gjør det vanskelig å vite hva man skal velge.

Nå har ikke Windows Phone 8 kommet riktig enda, men i påvente av de første telefonene har vi vurdert tre flaggskiptelefoner ut fra fem kriterier.

De tre telefonene er Iphone 5, Samsung Galaxy S3 og HTC One X+. Sistnevnte er en helt fersk oppgradert versjon av HTC One X som ble lansert i vår. De forskjellene som er mellom One X og One X+ blir belyst i denne teksten.

Design
Estetisk design er subjektivt. Derfor er det ikke lett å si objektivt hvem som har den fineste telefonen. Men min oppfatning er at Iphone 5 er hakket hvassere enn de to andre når det gjelder det estetiske.

Når det gjelder soliditet er kvaliteten omtrent den samme, selv om man får et bedre inntrykk av Iphone 5.

Når det gjelder fysiske knapper har både Iphone 5 og Galaxy S3 tydelige knapper som er lett å treffe uten å se på telefonen. En fordel når man skal skifte volum, for eksempel.

Størrelsesmessig er Iphone en god del mindre enn de to andre. Iphone har fire tommer skjerm, One X+ har 4,7 tommer skjerm og Galaxy S3 har 4,8 tommer. Selve bildet er riktig godt på alle tre, men Iphone ligger litt foran når det gjelder innsynsvinkel. På godt og vondt.

 

Brukeropplevelse
Dette er kanskje det aller viktigste punktet. Brukeropplevelsen – den følelsen man får av å bruke telefonen over tid – er det som enten gjør oss fornøyde og lojale eller irriterte.

Iphone har hatt den samme brukeropplevelsen, kun med små endringer, siden den første utgaven kom i 2007. På Android har det skjedd mye mer. Iphone er basert på et skrivebord med ikoner, mens Android i tillegg har «moduler», små programmer som alltid er aktive. En modul kan for eksempel vise deg siste aktivitet på Facebook, eller dine neste avtaler uten at du må åpne en app.

Iphones minimalistiske og strenge interaksjonsdesign har lenge vært holdt for å være den beste. Men Android har modnet sammen med brukerne av smarttelefoner. Jeg mener nå at brukeropplevelsen totalt sett er langt bedre på Android enn på Ios. For meg, som tester opp mot 50 telefoner i året, føles det som et steg tilbake i tid å bruke Iphone 5.

Samsung ligger langt foran Iphone 5 på dette området. Deres TouchWiz-system utnytter den store skjermen godt, og er enkelt å bruke.

Den aller beste av disse tre mener jeg er HTC One X+. HTC har et system de kaller Sense som ligger oppå Android og er det brukerne ser og tar på. Sense er veldig intuitivt og gjør den avanserte telefonen enkel å bruke. I tillegg er det raskt og stabilt.

Både Samsung og HTC støtter Swype, en veldig mye raskere måte å skrive på enn den gamle trykkemetoden. Med Swype drar man bare fingeren over tastene for å skrive. Her har Apple noe å lære.

 

Kamera
Skal man se bilder og film er det bedre med større skjerm. Sånn er det bare. Er dette viktig for deg bør du ikke velge Iphone 5 foran de to andre.

Men det er også veldig viktig med kamerakvalitet. Her er det to viktige faktorer: Hvor bra blir bildene, og hvor lett eller morsomt er det å bruke kameraet?

I godt lys har alle disse telefonene skikkelig høy kvalitet. Det er ikke mye som skiller dem fra hverandre, selv om det er forskjeller. Strengt tatt ligger Galaxy S3 litt foran de to andre i fargemetning og skarphet, men da må man virkelig analysere for å finne forskjellene.

I lavt lys er forskjellen større. Her er Iphone 5 en klar vinner. Den klarer å få frem flere detaljer og mer naturtro farger enn de to andre. Samsung er sist i feltet her, selv om de er best i godt lys.

Se bildeserie med eksempelbilder her.

Å bruke kameraet på Iphone 5 er veldig enkelt. Man kan fokusere der man vil og låse eksponeringen til ett punkt. Iphone 5 er også veldig rask, sammenlignet med tidligere Iphone-modeller.

De to Android-telefonene er også veldig raske, og de tilbyr langt flere muligheter for de som vil leke litt med innstillinger. Kameraene er veldig brukervennlige, man trykker bare på det man vil endre. HTC har i tillegg en veldig bra seriefoto-funksjon som lar deg ta mange bilder på rappen og så velge ut det beste. I tillegg kan du også ta stillbilder mens du filmer på HTC-telefonen. Sist, men ikke minst har HTC også en egen portrettfunksjon.

Jeg mener HTC One X+ er den beste kameratelefonen av disse tre totalt sett.

Lydkvalitet
Når det gjelder lyd er konkurransen litt nyansert. Spiller du musikk som er lagret i telefonen har Iphone flest muligheter til å farge lydbildet slik du vil. Men dersom du bruker Spotify, Wimp eller lignende har ikke Iphone noen som helst mulighet til å endre lydbildet. Da hjelper det lite om man har dyre hodetelefoner. HTC har et veldig bra lydfilter fra Beats som fungerer uansett hvilken app som spiller musikken. Samsung har lydfilter for lokale filer, men ikke for nettmusikk. Du kan imidlertid laste ned equalizere til HTC og Samsung.

HTC har i tillegg også en mye kraftigere forsterker enn de to andre, og totalt sett ligger den derfor langt foran i lydkvalitet.

Lydkvaliteten i samtaler er tilsvarende for de tre.

 

Ytelse
Ytelse er todelt. Man har batterikapasitet og hvor kjapt selve systemet er.

HTC One X+ og Iphone 5 varer begge rundt 1,5 døgn på en lading med variert bruk. S3 ligger på rundt ett døgn. Alle telefonene har mange muligheter til å justere strømforbruket, men Android-telefonene har også en automatisk strømsp#229stjeneste.

Iphones operativsystem Ios 6 er klart det tregeste av disse telefonene. De fleste standardoppgaver som å åpne apps og lese e-post tar lengre tid med Iphone. De to andre ligger veldig nær hverandre.

På nettet er det Galaxy S3 som er jevnt over raskest i våre målinger. Ett unntak er nettsider som bruker Flash-innhold. Dette kan ikke Iphone vise og bruker dermed kortere tid på disse sidene.

Alle telefonene har varmeutvikling når man bruker GPS, ser film eller spiller. HTC blir varmest og Iphone blir minst varm.

Pris
Det er vanskelig å konkludere med hvem som er best i pris. De fleste kjøper ikke telefonene til listepris uansett, men slår til på kampanjer og bindingstilbud.

Jeg har gått gjennom tilbudene til flere operatører, og den telefonen som oftest har den laveste totalprisen for 12 måneder er Galaxy S3. Iphone er den dyreste, nesten 2000 kroner hos Telenor, for eksempel.

Konklusjon
Den telefonen som er riktig for deg er den som er best på de områdene du legger vekt på. Min mening er at Iphone begynner å bli umoderne, selv om den er best på bilder i dårlig lys. De to andre er kanskje mindre raffinerte, men har mye mer å by på, også innen brukeropplevelse.

Skulle jeg kjøpt en telefon i dag, ville det blitt HTC One X+.

Se flere tester i vår testseksjon.

Følg vår anmelder på Twitter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.