Orkla-styret går for en intern kandidat, og Bjørn M. Wiggen starter i jobben allerede i dag. Han kommer fra jobben som sjef for Orkla Sapa, som er konsernets aluminiumsprofilselskap.

Han forteller til DN.no at han ikke var spesielt vanskelig å overtale for å ta jobben.

- Meget motivert
- Jeg er meget motivert for denne oppgaven, sier Wiggen til DN.no onsdag morgen. I tillegg til den indre motivasjonen, er det lite å si på den ytre motivasjonen. Årslønnen hans blir 5,15 millioner kroner. I tillegg kommer en bonusordning og et opsjonsprogram på linje med øvrige Orkla-topper.

Wiggen ser det som sin viktigste oppgave å videreutvikle merkevareomådet Brands og aluminiumsprofilvirksomheten Sapa, samtidig som han skal gjøre konsernets portefølje mer konsentrert enn i dag.

Klart for sol-ryddesjau
Orkla-eier Hagen har varslet et mer fokusert Orkla ORK. Det har som følge av dette vært spekulasjoner rundt et mulig salg av Elkem fra Orkla, og også mulighetene for at Orkla vil kvitte seg med eierposten i solenergiselskapet Renewable Energy Corp. REC.

Les også:
Orkla-hopp på rykter
- Dagens situasjon er lite optimal

Uttalelser fra den dagsferske konsernsjefen bygger oppunder disse spekulasjonene.

- Orkla vil fortsatt være et diversifisert porteføljeselskap. Jeg ønsker å bygge videre på Orklas sterke posisjoner og kompetanse, men samtidig er det viktig å prioritere ressursene slik at Orklas forutsetninger for langsiktig verdiskapning for aksjonærene blir størst mulig. Det er gode vekstmuligheter eksempelvis i de markeder Orkla Brands og Sapa har virksomhet i, og vi ser særlig potensial for oss i Asia. Vi vil konsentrere konsernets virksomhet om færre områder i tiden som kommer, og vi vil arbeide med å redusere eksponeringen mot solenergi over tid, sier Wiggen i dagens melding.

- Best mulig timing
- Hvilket tidsperspektiv har du på nedtrappingen av solengasjementet?

- Vi har ikke noe konkret press på at vi trenger å gjøre noe med dette. Derfor vil vi gjøre dette på en mest mulig verdiskapende måte for våre aksjonærer, vi vil prøve å finne en best mulig timing, sier Wiggen til DN.no.

- De beste forutsetninger
- Styret er overbevist om at Bjørn M. Wiggen har de beste forutsetninger for å lede Orkla videre på en god måte til beste for aksjonærer og ansatte. Hans gjennomføringsevne, oppnådde resultater og brede internasjonale ledererf#229 i og utenfor Orkla var avgjørende for utnevnelsen, sier styreleder Stein Erik Hagen i en børsmelding.

Og det er liten tvil om at Stein Erik Hagen og Orkla har vært mer enn fornøyd med Wiggens innsats i Orkla.

Da Orkla Media ble solgt til Mecom i 2006, bladde selskapet opp flere millioner kroner til daværende Orkla Media-sjef Wiggen - for at han ikke skulle slutte. Det førte til at han i 2007 tjente 22 millioner kroner, etter lønn, bonus, innløsning av aksjeopsjoner og utbetalinger i forbindelse med en lukrativ pensjonsavtale.

- Kjenner Orkla godt
Wiggen har ved flere anledninger fungerte som ryddegutt for Orkla, han har et godt grep om endringsprosesser.

- Bjørn kjenner Orkla godt fra mange vinkler. Han har vist evne til å gjennomføre krevende endringsprosesser, som salget av Orkla Media og Elkems energivirksomheter. Han har utviklet Sapa til et ledende globalt selskap gjennom operasjonelle forbedringer, bytteavtalen med Alcoa og kjøpet av Indalex, sier Hagen.

Viktig internasjonal erf#229
Overfor DN.no legger Wiggen vekt på at han også tar med seg internasjonal erf#229 fra utenlandsk industri på utsiden av Orkla med inn i toppjobben. Han har blant annet erf#229 fra bryggerigiganten Carlsberg.

- Orkla har en sterk og god kultur å jobbe ut fra. Samtidig blir vi nå lagt under et større press fra internasjonal konkurranse, det skjer hurtigere endringer i markedet og kundene blir mer krevende. I denne situasjonen er det godt å ha fått denne erf#229en fra de globale markedene, sier Wiggen til DN.no.

Wiggen peker på at Orkla allerede er et internasjonal rettet konsern, men sier at konsernet ser for seg en styrking av denne profilen fremover.





Les også: - Peter A. Ruzicka ofres
Løpet lagt for Orklas neste sjef

DN.no kommer med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.