Øystein Olsen, som nå er sjef for Statistisk Sentralbyrå, tar over sentralbanksjefjobben etter Svein Gjedrem.

- Jeg er glad, spent og ydmyk. Det er en ny og annerledes jobb enn de jeg har hatt tidligere. Jeg går fra en viktig faktaprodusent, som SSB er, til en viktig beslutningstager, sier Olsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Olsen har lenge vært favoritt til å ta over jobben.

Han har fått jobben for en periode på seks år, og har sittet som SSB-sjef siden 2005. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977.

- Med Øystein Olsen som sentralbanksjef har vi fått en særdeles dyktig leder av Norges Bank. Jeg kjenner Olsen som en kunnskapsrik økonom med bred innsikt, og er trygg på at han vil gjøre en god jobb som sentralbanksjef, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar.

Viktig og utfordrende
Øystein Olsen var blant de seks søkerne til sentralbanksjefstillingen. Kun ett annet navn på listen ble sett som aktuelt, nemlig tidligerer oljefondsjef Knut N. Kjær.

- Det er en viktig, spennende og helt sikkert utfordrende stilling, sa Olsen til DN.no da det ble kjent at han hadde søkt på stillingen.

Olsen har erf#229 fra Statistisk sentralbyrå som administrerende direktør, forsker og forskingssjef og har også bakgrunn fra Finansdepartementet der han har ledet Økonomiavdelingen.

Olsen har også vært ansatt ved Econ senter for økonomisk analyse og har hatt forskingsopphold ved Universitetet i California, Berkeley. Olsen har også ledet flere offentlige utvalg, blant annet Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

Olsen vil tiltre stillingen 1. januar 2011.

Var et hestehode foran
- Hvis Olsen ikke hadde søkt, så ville jeg ment at Knut N. Kjær var en utmerket kandidat, med bakgrunn fra økonomisk analyse, fra kapitalforvaltning og fra en fremskutt lederposisjon i skjæringsfeltet mellom fag og politikk, sa sjefanalytiker Øystein Dørum i DnB Nor til DN.no da søkerlisten ble kjent.

- Men Øystein Olsen har søkt, og bedømt ut fra uttalelser i pressen tidligere, så tror jeg han er bedt om å søke. Det alene plasserer han et hestehode foran. Og selv om han ikke er bedt om å søke, så vil jeg i sum mene at han er den sterkeste kandidaten av de to, sa han.

Les også:

- En viktig og spennende jobb

Kjær vil bli sentralbanksjef

- Olsen den beste kandidaten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.