For kort tid siden kom både Sony og HTC ut med nye toppmodeller innen smarttelefoner. Og både Sony Xperia Z og HTC One fikk 25 av 30 mulige poeng i vår test. Det er sjeldent høyt, og det er sjelden en så høy poengsum deles ut til to telefoner på rad.

For å kåre en vinner har vi satt dem opp mot hverandre, spesifikt mot kategoriene i vår fempunktssjekk.

Design
Begge telefonene er veldig tiltalende, men ganske ulike. De er omtrent like store, med fem tommer stor skjerm. HTC virker noe mindre på grunn av den buede formen som gir tynne kanter. Sonys design er litt etter samme lest som Iphone, men glassflater foran og bak, med en ramme rundt. Sony har ingen åpne porter siden telefonen skal være vanntett, mens HTC har åpninger for lader og lydkabel.

Etter en rent praktisk tankegang burde jeg kanskje latt Sony vinne design-kategorien ettersom en vanntett, men samtidig pen telefon har enorm praktisk verdi. Men jeg lar i stedet HTCs overlegne estetikk, dominert av et helstøpt aluminiumskabinett gå av med seieren.

 

Multimedia
Begge telefonene fikk seks av seks mulige poeng i denne kategorien, så det er ikke mye som skiller. Sony er helt overlegen på filmvisning takket være at telefonen bruker samme teknologi som Sonys tv-er. Sony har også et fremragende kamera med samme intelligens som ligger i Sonys kompakt- og systemkamera. I tillegg har Xperia Z lydfiltrering som gjør at man kan tilpasse lyden til de høyttalerne man bruker.

HTC One er også fantastisk å se film og bilder på, men er ikke helt på høyde med Sony når det gjelder bildekvaliteten. Kameraet er også svært bra, men heller ikke her helt på høyde med Sony. HTC er derimot dominerende på lyd. HTC One har to relativt sett store stereohøyttalere på fronten av telefonen. Disse leverer vesentlig bedre lyd enn alle andre telefoner klarer. I tillegg har HTC lydfiltrering fra Beats som gir veldig god lyd ut gjennom lydpluggen.

Jeg lar kamera og skjerm veie tyngre enn lyd, og dermed går premien i kategorien til Sony Xperia Z. Dermed er det 1-1 etter to av fem kategorier.

 

Ytelse
Denne kategorien er delt mellom prosessor- og grafikkytelse og batteriytelse.

På det første feltet er HTC One ganske klar vinner. Den er den første telefonen på markedet med en firekjerners Snapdragon prosessor på 1,7 GHz. Xperia Z bruker et litt eldre komponentsett som går på 1,5 GHz. Det som er overraskende er at resultatene i mange tester er langt mer forskjellige enn man skulle tro. Forskjellen er fra fem til 50 prosent i HTCs favør.

Store skjermer og kraftige komponenter krever mye strøm. Batteriytelsen til de to telefonene vil variere ut fra hvordan de settes opp. Jeg har satt dem opp så likt som mulig og opplever at de kommer ganske likt ut. Det er ingen klar vinner på dette området. Derfor vinner HTC kategorien «ytelse».

Pris
Operatørene selger disse telefonene til samme pris. Det gjør de fleste nettbutikkene også, rundt 5000 kroner uten abonnement. Det er ikke mulig å kåre en klar vinner her.

Brukervennlighet
Dette er et veldig viktig punkt for mange brukere, og et felt begge produsentene er flinke på. Etter min mening er både Sony og HTC vesentlig bedre til å skape gode brukeropplevelser enn Samsung, som likevel selger desidert flest telefoner.

Etter min mening er det HTC som har den aller beste brukervennligheten av disse to. Enkle og intuitive menyer og en veldig gjennomtenkt måte å forutse hvilke funksjoner du trenger til enhver tid gjør HTC veldig fornøyelig å bruke.

I tillegg har HTC en vesentlig bedre tilnærming til å bruke telefonen som arbeidsverktøy. De legger alltid inn skikkelige verktøy for e-post og kalendre, et punkt hvor Sony Xperia Z skuffet meg.

HTC går dermed av med seieren i kategorien «brukervennlighet».

Konklusjon
Dette er to svært gode telefoner. De to beste jeg har testet hittil. HTC vinner flest kategorier, tre av fem, og blir dermed vinner av denne duellen.

Likevel er det viktig å påpeke at for enkelte kan Xperia Z være det riktige valget. Man må ganske enkelt avveie hvilke funksjoner som er viktigst for ens eget bruk.

Følg vår anmelder på Twitter:

Se også disse testene: