Klokken 08 mandag morgen la SAS-sjef Rickard Gustafson frem detaljene i den omfattende kriseplanen som SAS ble tvunget til å røpe konturene av 30. oktober, og beskjeden hans til de ansatte er klar:

Hvis de velter planen ved ikke å gå med på endringene, kan SAS gå nedenom og hjem.

- Dette er vårt "final call", hvis det fortsatt skal være et SAS. Vi har fått denne siste sjansen til å begynne forfra igjen og gjennomføre disse fundamentale forandringene. Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen vei. Jeg håper at våre lojale og dedikerte medarbeidere har vilje til å kjempe for at SAS skal overleve og dermed sikre våre arbeidsplasser, sier han i en kommentar.

- Det er en veldig alvorlig situasjon. Det må være helt klart. Vi har ikke tjent penger på flere år, og vi kan ikke fortsette dersom vi ikke kan tjene penger. Vi har fått denne sjansen av kreditorene våre, og dersom vi ikke viser det raskt vil vi ikke få fortsette, sa SAS-sjefen på en telefonkonferanse i formiddag.

- Våre hovedaksjonærer viser til at vi nylig har gjort to større emisjoner, og sier at de ikke vil delta med mer penger dersom vi ikke raskt kan bevise at vi har en lønnsom forretningsmodell raskt, sa han videre.

SAS opplyste i dag om at tre milliarder svenske kroner skal spares gjennom kriseplanen 4Excellence Next Generation:

  • Ny kollektivavtale for de ansatte
  • Sentralisering av administrative funksjoner
  • Lønnskutt for å oppnå lønnsomhet i et tøft marked
  • Nye pensjonsvilkår
  • Outsourcing av Call Centers og Ground Handling

Nærings- og Handelsdepartementet, som representerer den norske statens eierandel i SAS, bekrefter mandag morgen at departementet har bidratt til å gjennomføre planen. Næringsminister Trond Giske gjør det også helt klart at planen forutsetter at de ansatte går med på den.

Les mer her: Giske: - Krevende for de ansatte, men helt nødvendig

Vårt "final call"
- Gjør vi det, kan vi foreta langsiktige investeringer i nye fly, og videreutvikle vår virksomhet, slik at SAS også fremover kan spille en viktig rolle for mange millioner mennesker i Skandinavia, sier Gustafson.

SAS er i dødens posisjon. Går ikke fagforeningene med på planene, kan SAS gå konkurs.

SAS har fått støtte til planen fra sine banker og hovedeiere, som på like vilkår gjør en kreditt tilgjengelig for SAS. Denne støtten forutsetter at SAS-planen gjennomføres fullt ut, og helt konkret skal de nye kollektivavtalene være undertegnet innen svært kort tid.

Totalt omfatter planen årlige besparelser på cirka 3 milliarder svenske kroner, samt salg tilsvarende 3 milliarder svenske kroner, hvilket gjør SAS mindre avhengig av eksterne kredittgivere i fremtiden.

Et enstemmig styre støtter planen, og anbefaler alle ansatte i SAS å stille seg bak denne. SAS' styre vil komme sammen igjen 18. november for da å beslutte om forutsetningene til å gjennomføre planen er til stede.

DN Play SAS-tillitsvalgte vil bidra. Se video:



Kvitter seg med alt de kan
SAS skal også kvitte seg med en rekke eiendeler for å bedre likviditeten. Dette vil redusere gjelden med tre milliarder svenske kroner:

Flyselskapet Widerøe selges, flyplassrelaterte eiendommer selges, bakketjenestene selges (Ground Handling) og flymotorer selges.

SAS selger sitt datterselskap SAS Ground Handling, der en tredel av selskapets 15.000 ansatte arbeider. Ifølge svenske Expressen er det det sveitsiske selskapet Swissport som kjøper SAS Ground Handling, som står for innsjekking, håndtering av bagasje og oppgavene i gaten.

Planen består med andre ord av to hovedpunkter:

Det ene er salg av ikke-kjernevirksomhet for å redusere gjeld med rundt tre milliarder svenske kroner.

Den andre delen av planen skal gi en resultateffekt på tre milliarder kroner før skatt. Den omfatter disse punktene:

  • Kutt av langsiktige kostnader
  • Økt kostnadsfleksibilitet
  • Redusert kompleksitet
  • Redusert effekt av pensjonssmell

SAS må kvitte seg med de eiendelene de kan for å styrke balansen i selskapet. Om ett år må SAS ta en gigantisk pensjonsregning inn i regnskapet som følge av nye regnskapsregler. DN omtalte dette første gang i februar 2011.

Dette har ingen kontanteffekt, men egenkapitalen i konsernet vil som følge av dette bli utradert. Den er i halvårsrapporten 11,8 milliarder svenske kroner, like stor som SAS estimerte pensjonsregningen til ved årsslutt 2011.

Store pensjonsendringer
SAS varsler nå store endringer i pensjoner for de ansatte. Størsteparten av de ansatte går fra ytelselspensjon til innskuddspensjon. Det reduserer behovet for ny egenkapital i selskapet.

I tillegg har SAS fått på plass en ny og avgjørende kredittfasilitet på 3,5 milliarder kroner.

Les også: Her er kriseplanen som skal redde SAS

<b>Dansk TV: SAS sier opp 1.000 ansatte</b>

<b>- EU sier ja til kriselån til SAS</b>

<b>- Hinsides lederlønninger i SAS</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.