Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis oppgave kan oppsummerers med tre ord: Å redde euroen.

- Euroen er irreversibel, sa han på en pressekonferansen etter rentemøtet torsdag, der banken valgte å holde renten uendret.

Han lovet også å gjøre "hva som helst" innenfor sitt mandag for å redde euroen.

For å unngå total kollaps i pengeunionen la sentralbanken frem en omfattende plan for å få ned lånekostnadene i de kriserammede landene Spania og Italia, torsdag ettermiddag.

*ECB har vedtatt et program for å støttekjøpe statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet i de mest utsatte landene.

*De har ikke lagt noen begrensning på hvor mye de skal kjøpe statsobligasjoner for.

*Det kommer til å være svært strenge krav knyttet til kjøpene, såkalt kondisjonalitet.

*Kjøpene kommer til å fokusere på statsobligasjoner med kort løpetid, eller kort gjenværende løpetid, i hovedsak 1-3 år.

*ECB kommer til å offentliggjøre hvor mye de kjøper statsobligasjoner for hver uke.

På denne måten vil sentralbanken prøve å få ned statsobligasjonsrentene i kriselandene, og dermed lette trykket på de enorme rentekostnadene landene må ut med.

Dersom Draghi ikke hadde innfridd forventningene i dag hadde han stått i fare for å miste mye troverdighet. Draghi lovet for en måned siden å gjøre alt han kunne for å redde euroen, og har vært under massivt press for å innfri den svært utfordrende forpliktelsen.

På pressekonferansen kom det også frem at ett av medlemmene i rentekomitéen stemte mot beslutningen.

Les også: Håper på «ubegrensede» tiltak fra ESB

DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.